Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nucleaire technologie kan banaan redden van TR4

Bananen worden bedreigd door een van 's werelds meest verwoestende bananenziekten. Tropical Race 4, of Panama Disease, is een soort schimmel die zich in de bodem verspreidt en planten aantast. Op dit moment heeft de ziekte de overhand gekregen in Latijns-Amerika, nadat zij elders in de wereld al een verwoestende uitwerking had op de bananenoogst.

Van de 155 miljoen ton bananen die elk jaar wordt geoogst, wordt volgens de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) een kwart bedreigd door fusarium-verwelking. De IAEA helpt echter wetenschappers uit zes Latijns-Amerikaanse landen de ziekte op te sporen en in te dammen, met behulp van nucleaire en aanverwante technieken. Bestraling - het blootstellen van een voorwerp aan straling - wordt op grote schaal gebruikt in de levensmiddelenindustrie om ziekteveroorzakende bacteriën veilig te vernietigen en ongedierte te bestrijden zonder de smaak of geur van het voedsel noemenswaardig aan te tasten.

Om de bananenziekte te bestrijden worden bestralingstechnieken gebruikt om nieuwe ziekteresistente gewasvariëteiten te helpen ontwikkelen voor telers, in een proces dat mutatieveredeling wordt genoemd. In februari heeft de IAEA 12 wetenschappers uit Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Peru en Venezuela opgeleid in het veredelen van mutaties. De opleiding omvatte ook weefselkweek, het ontwikkelen van mutantenpopulaties en het screenen van gewassen op ziekteresistentie.

Bron: weforum.org

Publicatiedatum: