EU Stone Fruit Annual (USDA)

EU: kersenoogst geraamd op 726.000 ton, perziken en nectarines op 3,1 miljoen ton

In 2022 zal de opbrengst van perziken en nectarines in de EU naar verwachting op 3,1 miljoen ton uitkomen, wat een herstel inluidt van de lage niveaus van vorig seizoen. De oogststijging doet zich voor in de belangrijkste teeltgebieden (Italië, Griekenland en Frankrijk), met uitzondering van Spanje, waar het opbrengstpotentieel een knauw kreeg door koud weer en vorstschade in de lente.

Volgens prognoses van FAS Post is het areaal perziken en nectarines stabiel gebleven. Italië en Frankrijk vormen de uitzondering op de regel. Slechte economische prestaties en plantenziekten hebben het areaal er doen krimpen. Voor kersen wordt de opbrengst op 726.550 ton geraamd, vergeleken met de 667.045 ton vorig jaar. De belangrijkste teeltlanden, met uitzondering van Spanje, Portugal en Hongarije, melden verbeterde productieniveaus in 2022. Het totale kersenareaal in de EU is volgens de ramingen stabiel gebleven, net boven de 164.000 hectare.

Ondanks de positieve opbrengstcijfers blijven de hogere kosten voor grondstoffen, met name voor gewasbeschermingsmiddelen en brandstof, samen met een tekort aan arbeidskrachten, een punt van zorg voor de steenfruittelers in de hele EU.

De EU is een netto-exporteur van perziken en nectarines, met Spanje op kop. Ondanks de toename van de binnenlandse teelt van perziken en nectarines in andere lidstaten, zoals Italië, Griekenland of Frankrijk, zal de kleinere Spaanse oogst de export naar verwachting doen dalen. De import zal naar verwachting licht stijgen, aangezien het herstel van het toerisme een grotere consumptie mogelijk maakt. In het geval van kersen is de EU een netto-importeur. De ruime Turkse oogst zal naar verwachting resulteren in een hogere EU-import, wat in combinatie met het grotere eigen aanbod zou moeten zorgen voor een herstel van de kersenconsumptie in de EU.

Klik hier voor het volledige rapport.

Bron: apps.fas.usda.gov


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven