Evaluatie EU-steun voor consumptie van groenten, fruit en melk op scholen

De Europese Commissie evalueert dit jaar het EU-schoolprogramma dat deel uitmaakt van de "Van boer tot bord"-strategie en dat tot doel heeft een gunstig voedingsklimaat te creëren dat de keuze voor een gezond en duurzaam eetpatroon bij de schoolgaande jeugd vergemakkelijkt. De steun die de EU over de lidstaten verdeelt op basis van de programma's die elk land heeft ingediend, bedraagt voor het schooljaar 2022-2023 in totaal € 125,6 miljoen voor groenten en fruit.

De herziening kadert volgens de Europese Commissie in het Europese Plan voor de Bestrijding van Kanker via het promoten van gezonde voeding en in het Actieplan voor de Ontwikkeling van Biologische Productie.

In het kader van de evaluatie, zo meldt de Spaanse telersvereniging Fepex, heeft van 5 mei tot 29 juli een consultatie plaatsgevonden, die openstond voor iedereen die een bijdrage wou leveren, van schoolkinderen en hun ouders tot onderwijscentra en hun verenigingen, niet-gouvernementele organisaties, organisaties in de publieke sector, onderzoeksinstituten, universiteiten en academische instellingen.

Naast de resultaten van de raadpleging zal bij de evaluatie door de Commissie ook rekening worden gehouden met de aanbeveling van de Raad met betrekking tot de Kindergarantie.

Het EU-schoolprogramma, dat sinds 2017 van toepassing is, ondersteunt de distributie van groenten, fruit, melk en andere zuivelproducten onder schoolgaande kinderen, van kleuteronderwijs tot secundair onderwijs. Het omvat ook educatieve activiteiten die gericht zijn op het verhogen van de consumptie van deze producten en het aanleren van gezonde eetgewoonten. Hoewel het programma al ingaat op de doelstelling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) om de land- en tuinbouwsector in de EU beter te laten reageren op de sociale noden op het vlak van voeding en gezondheid, is er ruimte om de bijdrage aan duurzame voedselproductie en -consumptie te vergroten, in overeenstemming met de doelstellingen van het nieuwe GLB 2023-2027. Daarom precies wordt het programma onder de loep genomen.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven