Tekort wegens vulkaanuitbarsting zorgt voor hoge prijzen

"Het is een uitzonderlijk jaar voor de Canarische banaan"

Het prijsverschil tussen de banaan van de Canarische Eilanden en het product uit Latijns-Amerika is momenteel enorm. Op de groothandelsmarkt van Barcelona wordt laatstgenoemde voor gemiddeld € 0,80 per kilo verhandeld, terwijl de Canarische banaan
€ 2,80 per kilo haalt. Vanwaar dit prijsverschil?

"Het is absoluut een uitzonderlijk jaar voor bananen, en niet alleen vanwege de inflatie en de oorlog in Oekraïne, die zeker hun impact hebben op de stijging van de kosten, maar ook omwille van een factor die al vergeten lijkt te zijn: de uitbarsting van de vulkaan op La Palma", zegt José María Ruiz, manager en oprichter van Plátanos Ruiz, een bedrijf dat al meer dan 55 jaar gespecialiseerd is in het rijpen en distribueren van bananen en gevestigd is in Mercabarna.

Naast plantages die door de lava volledig werden vernietigd, hoopte de as zich op sommige plaatsen ook meer dan 3 meter hoog op. De gewassen in het zuidwesten van het eiland, waar het gros van de bananenteelt op de Canarische Eilanden plaatsvindt, werd op die manier nagenoeg verwoest. "Ik was een paar maanden geleden in het gebied en wat ik zag, was echt spectaculair. Veel kassen stortten in door het gewicht van de as en andere plantages kwamen zonder water te zitten omdat de lava de leidingen vernietigde die dit deel van het eiland van irrigatie voorzagen", vertelt José María Ruiz. 

"Net als een andere rijper van Canarische bananen, komt onze banaan met de beste kwaliteit uit dit teeltgebied. De twee belangrijkste leveranciers werden er zwaar getroffen door de gevolgen van de vulkaanuitbarsting. Van eind september tot eind 2021 waren er weinig Canarische bananen van goede kwaliteit op de markt. Wie toen inkocht in Tenerife of Las Palmas de Gran Canaria had een goed product en deed goede zaken. Maar eind april/begin mei begon de opbrengst van Tenerife en Las Palmas te dalen en toen het hoogseizoen voor de teelt op La Palma aanbrak, bleek de opbrengst er 35-40% lager dan normaal", legt hij uit.

Terwijl in week 26 van vorig jaar 5.200 ton bananen op het Spaanse vasteland arriveerde, kwam er in week 21 van dit jaar 3.979 ton aan. "Als gevolg van dit alles is de prijs van Canarische banaan in één jaar tijd meer dan verdubbeld. Op dit moment ligt de groothandelsprijs van Canarische bananen op € 2,80 per kilo, terwijl bananen uit Latijns-Amerika € 0,80-0,90 kosten, nog altijd een van de goedkoopste producten op de markt, zelfs in de zomer", geeft de rijper en handelaar aan. 

Met zulke hoge prijzen voor de Canarische banaan, is er ook een verschuiving in de vraag. "Er zijn consumenten die in bepaalde verkoopkanalen geen Canarische banaan meer vinden en vele anderen geven de voorkeur aan bananen uit Latijns-Amerika vanwege het aanzienlijke prijsverschil. In Barcelona worden er meer Canarische bananen verkocht dan in andere Spaanse steden, hetzij vanwege de hogere koopkracht, hetzij omdat de consument er bereid is het prijsverschil te betalen om kwaliteitsredenen. Aan de andere kant hebben de grote importeurs hun bananenaankopen in Latijns-Amerika verminderd vanwege de hoge vrachtkosten en zijn ze er deels in geslaagd om de prijzen te verhogen", besluit José María Ruiz.

Voor meer informatie:
Jose Maria Ruiz
Plátanos Ruiz
Mercabarna Longitudinal. 7, no 122
08040 Barcelona (Spanje)
Tel: +34 933361411
josemaria@platanosruiz.com
www.platanosruiz.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven