Ecuador en de Filipijnen heersen over de wereldmarkt

India, de grootste bananenproducent

India heeft hulp gekregen van de Filipijnen, de op één na grootste bananenexporteur ter wereld, om telers in Gujarat, Maharashtra, Andhra Pradesh, Madhya Pradesh en Tamil Nadu op te leiden. De Indiase bananentelers leerden er onder meer hoeveel kunstmest te gebruiken, wat de beste teeltpraktijken zijn en wanneer bepaalde handelingen uit te voeren.

Ook Indiase exporteurs proberen het aantal bananenzendingen naar het buitenland op te krikken. De cijfers laten alvast een stijgende lijn zien. Minister van Consumentenzaken, Voedsel en Publieke Distributie Piyush Goyal zei onlangs dat de bananenexport van India in de periode april-mei dit jaar 8 keer groter was dan 9 jaar geleden. Volgens het directoraat-generaal voor Handelsinformatie en Statistiek exporteerde India in 2022 voor $ 157,86 miljoen aan bananen, tegenover $ 99,86 miljoen in 2021. Iran, de Verenigde Arabische Emiraten, Irak en Oman zijn de belangrijkste exportmarkten voor India.

India is de grootste bananenproducent ter wereld. De opbrengst bedroeg 32 miljoen ton in 2021-22 volgens een eerste voorlopige raming van de Nationale Tuinbouwraad (NHB). Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) teelde India tussen 2010 en 2017 gemiddeld 29 miljoen ton per jaar. De op een na grootste producent was China met 11 miljoen ton.

De grootste bananenexporteurs zijn Ecuador, de Filipijnen en Costa Rica, die op de lijst van producenten tussen de vijfde en elfde plaats staan. India staat daarentegen niet eens in de top 10 van bananenexporteurs.

Bron: economictimes.indiatimes.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven