Wilko van der Zwaard, Wilko Fruit:

"Canadese kersen duur door wisselkoers en luchtvracht, maar we kunnen ze goed kwijt bij onze klanten"

Tholen - Het Canadese kersenseizoen loopt bij Wilko Fruit momenteel op zijn einde. "Door het warme weer vielen veel kersenproducties dit jaar samen. Normaal gaat Canada langer door, maar de hele weerscyclus is anders dit jaar en dat heeft op veel producties zijn invloed", vertelt Wilko van der Zwaard.

"De huidige wisselkoers en luchtvrachtkosten maakten dit jaar de Canadese kersen tot een dure aangelegenheid, maar klanten verwachten dat wij ze in het assortiment hebben. Kersen vormen in de zomermaanden één van onze grootste producten. Het is het eerste product waar mijn opa in 1934 mee begonnen is en vandaag de dag is mijn zoon Alejandro als vertegenwoordiger van de vierde generatie met de importkersen in de weer. Ik mag in alle bescheidenheid daarom wel zeggen dat we een specialist zijn in dit product", aldus Wilko.

"Nederlanders hebben in het seizoen het liefste kersen uit eigen land, maar toch kunnen we bij onze klanten ook de kersen uit Canada goed kwijt. We verkopen ze aan groothandelaren, partijen die ze verpakken voor de retail, maar ook aan de betere cateraars", vertelt Wilko. "Kwalitatief is het Canadese seizoen erg goed verlopen. We werken met de rassen Staccato, Skeena en Lapins. Dit zijn sterke en lekkere varieteiten, wanneer een product duur is, is het van belang dat je het allerbeste hebt. Met World Fresh, het voormalige Sutherland, hebben we een betrouwbare leverancier."

Prijzen voor de Canadese kersen liggen rond de 60-65 euro voor een doos van 5 kg. Dat zijn flinke prijzen, maar toch kunnen we ze goed verkopen. Dat heeft ook met ons specialisme te maken. Als er goede kersen ergens op de wereld beschikbaar zijn, dan bieden wij ze aan. Wanneer het Chileense seizoen is afgelopen, betrekken we bijvoorbeeld ook Tasmaanse kersen. Die kosten gerust 22-23 euro per kilo, maar onze klanten willen ze hebben", aldus Wilko. "Ook het Nederlandse kersenseizoen is goed verlopen. Het seizoen was eerder afgelopen. Maar ondanks dat er steeds meer latere soorten in Nederland komen, verwacht ik wel dat de Canadese kersen hun positie op de markt behouden."

Voor meer informatie:
Wilko van der Zwaard
Wilkofruit b.v
Heilaar-Noordweg 14
4841 ZZ  Prinsenbeek
+31 76 5244460
wilko@wilkofruit.com   / alejandro@wilkofruit.com 
www.wilkofruit.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven