Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Investeren in irrigatie dringt zich op, maar het is moeilijk in tijden van lage opbrengsten"

Het VK heeft de droogste zomer sinds 1911 meegemaakt. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de teelt van groenten en fruit, en die gevolgen zullen tot ver in 2023 zichtbaar blijven.

"Het is tot nu toe een uitdagend seizoen geweest", zegt Nigel Clare, directeur van Peloton Produce. "We zijn onze koolgewassen voor volgend voorjaar aan het planten en de huidige omstandigheden zullen de kwaliteit en opbrengst zeker beïnvloeden."

Peloton Produce teelt de kolen in Lincolnshire op een areaal van ruim 800 hectare. Verder groeien de gewassen van het bedrijf ook in Cornwall en Spanje. De belangrijkste klanten zijn retailers en de foodservice.

"De koolgewassen zagen er begin juli goed uit, maar ze hadden in de laatste twee weken van juli echt last van de hitte. De temperatuur steeg tot 40,3 graden. Nu lijkt het dat we het ergste toch achter de rug hebben."

Er is ook regen gevallen, maar het was te veel in een te korte tijdspanne: 180 mm in zes uur. "De ene dag ploegden we in het stof zodat de grond het vocht beter zou opnemen en de volgende dag zwommen de planten ineens in het water."

Het gewas dat nu voor oogst in april en mei volgend jaar wordt geplant, gaat in de grond onder zeer droge omstandigheden en eigenlijk iets te laat.

"Normaal zijn we al 10 à 15 dagen klaar met planten. De plantomstandigheden zullen normaliter een invloed hebben op de opbrengst en kwaliteit, want de planten zijn niet hoog en sterk en overleven een strenge winter misschien niet. Al weet je natuurlijk nooit, misschien krijgen we een zachte winter en komt alles goed."

Nigel zegt dat ze pas aan het einde van het seizoen de balans kunnen opmaken, maar de opbrengsten in juni en juli waren 35% lager en de kwaliteit was maar half zo goed als normaal. In combinatie met de sterk stijgende grondstofkosten zullen de productiekosten per kilo dus sterk stijgen.

"Niemand heeft een goede juni- of julimaand gehad. De toekomst ziet er zorgwekkend uit. Er zijn al telers die zich hebben teruggetrokken, omdat ze vrezen dat de teelt niet rendabel kan zijn. Eerst was er de pandemie, dan de Brexit en nu extreme temperaturen. Om de stijgende teeltkosten te dekken, zullen de retailers ons meer moeten betalen."

Nigel overweegt te investeren in meer irrigatie, gericht op de teelt in juni en juli.

"We zouden graag 10% van ons areaal onder irrigatie hebben, maar het is moeilijk voor telers om te investeren in tijden van lage opbrengsten. Toch moeten we het doen voor de toekomstige teelt. We kijken ook uit naar technologie om de arbeidsbehoefte te verminderen."

"Het is niet allemaal negatief geweest. Bepaalde broccoli- en bloemkoolrassen hebben het goed gedaan en de hoge dagtemperaturen en lagere nachttemperaturen hebben voor dauw gezorgd die de planten in leven hield. En er is dit jaar geen overaanbod geweest, want normaal gesproken is de markt vol, wat leidt tot lage prijzen," besluit Nigel.

Voor meer informatie:
Nigel Clare
Peloton Produce
nigel@pelotonproduce.co.uk  

Publicatiedatum: