Hüseyin Gürbüz, Efendi Fruchthandels

"Turkse vijgenseizoen ziet er goed uit"

Naast de al beschikbare Italiaanse vijgen, komen nu ook langzaam maar zeker de eerste Turkse partijen op de markt. Maar de belangrijkste volumes worden pas eind augustus/begin september verwacht, zodra de Italiaanse goederen uit het assortiment zijn verdwenen. Dit vertelde Hüseyin Gürbüz, gespecialiseerd importeur op de groothandelsmarkt van München en directeur van Efendi Fruchthandel.

Gürbüz biedt zijn groothandels-klanten al enkele weken een selectie van Italiaanse vijgen aan. "Het Italiaanse seizoen is relatief vroeg begonnen, maar door de hitte was de kwaliteit tot nu toe deels erg matig. Momenteel verkopen wij vooral zwarte vijgen uit Puglia (rechts op de foto), waar in het weekend veel hagel is gevallen. Ook verkopen we de eerste Turkse vijgen. Er komen op dit moment nauwelijks producten uit Griekenland binnen." Volgens de groothandelaar zullen we waarschijnlijk tot het einde van de maand moeten wachten op de felbegeerde zwarte vijgen uit het Turkse Bursa teeltgebied.

Zwakke verkoopsituatie
Net als in veel andere teeltgebieden in het Middellandse Zeegebied heeft de hitte ook de Turkse fruitteelt zeer hard getroffen, vervolgt Gürbüz. "Vorig jaar hadden we al een belabberd vijgenjaar met een ondergemiddelde oogst. Ook dit jaar waren de voortekenen bijzonder slecht, niet in het minst door de aanhoudende hittegolf. Maar volgens de laatste informatie van onze producenten zien de vijgenvoorraden er momenteel vrij goed uit."

Gürbüz wijst ook op de zwakke verkoopsituatie. "Veel mensen zijn na twee jaren van Covid weer op vakantie gegaan, wat weer gevolgen heeft voor de omzet op de groothandelsmarkt. Dit heeft een merkbaar effect gehad op de verkoop, niet alleen van vijgen maar ook van ander fruit."

Hoogseizoen vanaf eind september
Volgens Gürbüz is de beslissende factor hoe de marktsituatie zich ontwikkelt tot het begin van het hoogseizoen - begin september. "Dan verdwijnt het meeste Europese steenfruit, zoals nectarines, perziken en kersen, van de markt, wat meestal gunstig is voor de verkoop en de vijgenprijzen. Bovendien zal de aanvoer van Italiaanse vijgen ook over ongeveer drie weken uitgeput zijn, zodat de Turkse goederen pas vanaf september rechtstreeks met Spanje zullen concurreren. Dit laatste land speelt echter eerder een aanvullende rol in de Duitse groothandel."

Turkse vijgen in de retail
De laatste jaren zijn Turkse vijgen onderdeel geworden van de seizoensfruitselectie, benadrukt Gürbüz. "Hoewel we vooral aan de groothandel leveren, vinden Turkse vijgen ook steeds meer hun weg naar Duitse retailers, wat een welkome ontwikkeling is. Anderzijds zijn er altijd nieuwe trendproducten in de fruithandel: 15 jaar geleden bijvoorbeeld konden wij grote hoeveelheden Turkse suikerabrikozen verkopen omdat deze vrucht toen nieuw was. Sindsdien is die markt helaas weer ingezakt."

Foto's: Efendi Fruchthandels BV

Voor meer informatie:
Hüseyin Gürbüz
Efendi Fruchthandels GmbH
Großmarkt München
Halle 3, Stand 61–63
Tel.:+49 89 767569790
info@efendifrucht.de      
efendifruchthandel.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven