Filipe Gomes van Twinkle Green (Portugal):

"Elk jaar stijgt de vraag naar kiwibessen"

In de zomer kun je op de markt een heel bijzondere bes vinden die onder meer aan de Atlantische kust van Portugal goed gedijt: de kiwibes. Maar net zoals meerdere fruitsoorten, heeft de kiwibes dit jaar te lijden onder de verschillende hittegolven die enkele nieuwe records hebben gevestigd in het land.

"Ook al zijn onze aanplanten nog jong en hebben we zo'n 15-20% van de opbrengst verloren door zonneschade op de schil veroorzaakt door de hoge temperaturen in juli en begin augustus, we verwachten ongeveer 20.000 kilo te oogsten", vertelt Filipe Gomes van Twinkle Green, een bedrijf gespecialiseerd in de teelt van biologische kiwibessen in de heuvels van Alto Minho, in het noorden van Portugal.

In haar rapport over de maand juli meldt het Portugese Instituut voor de Zee en de Atmosfeer (IPMA) dat Portugal de warmste julimaand sinds 1931 heeft gekend, met een gemiddelde luchttemperatuur van 2,97°C boven de normale waarde. In de heetste periode tussen dag 7 en 17 werd zelfs een nieuw record opgetekend: 47°C.

"Deze week gaan we van start met de oogst. We telen 6 verschillende rassen. Dat laat ons toe het seizoen te verlengen en tot begin/half oktober biologische kiwibessen beschikbaar te hebben", vervolgt Filipe. "We exporteren ongeveer 70-80% van onze productie naar Frankrijk, Denemarken, Nederland en dit jaar ook naar Spanje en mogelijk Duitsland. De rest zetten we op de Portugese markt af."

"Omdat het nog een weinig bekende bes is, zowel bij consumenten als bij professionals in de sector, is de vraag nog niet groot. Toch slagen we er dankzij de kwaliteit en diversiteit van onze biologische minikiwi's in om elk seizoen de volledige opbrengst op de markt te brengen. En elk jaar zien we een toename van de vraag."

"Portugal is zonder twijfel een van de grootste producenten van kiwibessen, en toch is er nog steeds geen exclusieve vereniging voor minikiwi-telers in het land. Er zijn alleen enkele kleine privégroepen", vertelt Filipe. "De meest geteelde vrije rassen in het land zijn Geneva en Weiki, beide met groen vruchtvlees. De zijkanten van de Weiki-bessen die aan de zon worden blootgesteld worden wel rood."

"Kiwitos is het merk waaronder we onze bessen voorlopig alleen in Portugal distribueren, in biowinkels en ook in een supermarktketen. Het is nog een project in opbouw. We willen meer kennis creëren over kiwibessen, onder meer ook over het feit dat er verschillende rassen zijn. Wij telen er zes en ze verschillen in kleur en smaak. Twee ervan hebben een rode schil en vruchtvlees. Zo verpakken we een deel van onze productie in een formaat dat we Kiwitos Mix noemen en twee verschillende rassen bevat, één met groene pulp en de andere rood."

"Een van de belangrijkste doelstellingen van ons merk is om het fruit alleen in 100% biologisch afbreekbare verpakkingen op de markt te brengen", zegt Filipe. "We hebben al verschillende oplossingen geïdentificeerd en we hopen dat we vanaf 2023 kunnen stoppen met het gebruik van plastic in onze verpakkingen."

Voor meer informatie:
Twinkle Green
Lavradas, Ponte da Barca (Portugal)
Tel: +351 933 634 322
info@kiwitos.pt
https://kiwitos.pt


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven