1,15 miljoen ton citroenen verwacht in Spanje, +2%

Een eerste raming van de Spaanse Interprofessionele Vereniging voor Citroen en Grapefruit (Ailimpo) voor de citroenoogst in Spanje in 2022/2023 komt uit op 1.150.000 ton, wat 2% meer is dan de voorlopige cijfers voor 2021/2022 (1.130.000 ton). 

Een tweede oogstraming volgt eind september. De opbrengst is immers nog afhankelijk van de weersomstandigheden en de ontwikkeling van de nieuwe percelen die voor het eerst in productie komen. Het citroenareaal is in de afgelopen 7 jaar met 12.900 hectare toegenomen van 37.500 hectare naar 50.400 hectare (+34%), zo blijkt uit gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw.

"Eind september komen we met een tweede raming op de proppen. Vermoedelijk zullen we dezelfde aantallen citroenen tellen, maar de impact van de hittegolven op de maatvoering zal dan wel al duidelijker zijn", vertelt José Antonio García, directeur van Ailimpo.

Ook in 2022/2023 zal Spanje wereldwijd de grootste exporteur van verse citroenen blijven, en de tweede producent van citroensap, etherische olie en gedroogde schillen.

De start van het nieuwe seizoen zal in september worden bepaald door de voorraadsituatie van citroenen van het zuidelijk halfrond. "Dit jaar heeft Argentinië meer citroenen naar Europa gestuurd en is het erin geslaagd terrein te winnen ten koste van Zuid-Afrika. De uitdaging en verantwoordelijkheid van de Europese en voornamelijk Zuid-Afrikaanse en Argentijnse exporteurs is om te werken aan een ordelijke overgang tussen de twee hemisferen. Wat vorig jaar is gebeurd, mag niet worden herhaald", geeft de directeur van Ailimpo aan.

Spanje zal het seizoen opstarten op een moment waarop een correcte overgang mogelijk is en een citroen van de hoogste kwaliteit als onderscheidend element kan worden gegarandeerd. "We verwachten vanaf de laatste week van september te kunnen oogsten. We raden telers aan om hun percelen te laten certificeren door GlobalGAP en GRASP en het waterverbruik en kunstmestgebruik in de teelt in te perken."

Ailimpo is een Spaanse interprofessionele organisatie met hoofdkantoor in Murcia. De organisatie is officieel erkend door het Spaanse ministerie van Landbouw en de Europese Commissie. Ze behartigt de economische belangen van telers, coöperaties, exporteurs en verwerkingsbedrijven die actief zijn in de citroen- en grapefruitsector in Spanje.

Spanje is de wereldleider in de export van verse citroenen en de op een na grootste verwerker. De omzet bedraagt € 800 miljoen per jaar en de sector creëert ruim 23.000 directe banen. De omzet in de hulpindustrieën bedraagt meer dan € 350 miljoen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven