zachtfruitoogst aanzienlijk vertraagd door weer

"Turkse telers moeten focussen op export"

Turks zachtfruit zit in de lift. Hoewel de focus voorlopig op de lokale markt ligt, dwingen de lagere prijzen telers om naar exportmogelijkheden te kijken: de prijzen op de internationale markt zijn immers veel beter. Wat dat betreft ziet de toekomst er goed uit. Bedrijven zullen ook steeds meer investeren in de teelt. 

Volgens Turgut Aysan, voorzitter van de raad van bestuur van de Turkse teler Safir Berry, heeft de oogst van zachtfruit in Turkije dit seizoen aanzienlijke vertraging opgelopen. "Dit jaar hebben we een zeer geconcentreerde oogst gehad door de weersomstandigheden in de winter. In Antalya heeft het voor het eerst in 30 jaar weer eens gesneeuwd. Het heeft gehageld, gestormd en gevroren, zowel in de winter als in de lente. De oogst is daardoor met meer dan vier weken opgeschoven. Waar het eerste fruit normaal eind maart/begin april geplukt wordt, konden de telers in Antalya pas in mei aan de slag. De telers in de mid-chill gebieden begonnen in juni met de pluk, slechts een paar weken na Antalya, en de telers in de high-chill gebieden gingen in juli van start. Nu is nagenoeg alle fruit geoogst." 

Hoewel het zachtfruit momenteel vooral haar weg vindt naar de Turkse consument, moet volgens Aysan snel de blik op de export worden gericht. "Het grootste deel van onze opbrengst werd afgezet op de lokale markt tegen een gemiddelde telersprijs van € 5-6 per kilo. Met de toenemende productievolumes en geconcentreerde oogst waren de prijzen beduidend lager in vergelijking met voorgaande jaren. Dit toont duidelijk aan dat telers zich moeten richten op export, met name alternatieve markten zoals Hong Kong, Singapore, Dubai en dergelijke. Er was geen vraag vanuit de Europese markt. Dat had met economische factoren te maken, maar ook door de omvangrijke eigen Europese aanvoer." 

De uitdagingen waarmee Turkse zachtfruittelers worden geconfronteerd, zullen worden overwonnen naarmate telers meer ervaring opdoen. "De belangrijkste uitdaging voor de Turkse telers was hoe om te gaan met de kleine lokale markt, aangezien de prijzen tijdens het seizoen snel daalden. Ook een gebrek aan bekwame plukkers was een probleem. Maar als de volumes toenemen en Turkse telers meer ervaring opdoen en zich op de export richten, zullen deze problemen zich in de toekomst minder stellen. Het seizoen is bijna voorbij, maar de toekomst oogt rooskleurig. Er zijn nog steeds veel telers geïnteresseerd in deze sector, en niet alleen om blauwe bessen te telen. Ook frambozen trekken de aandacht. Vooral de tweede en derde generatie telers zullen meer en meer investeren om de teelt van zachtfruit in Turkije uit te breiden", besluit Aysan.

Voor meer informatie:
Turgut Aysan
Safir Berry
Tel: +90 532 3610 403 (Turkije)
turguta@safirberry.com 
www.safirberry.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven