Oogst Poolse Gala-appelen begint over twee weken

Poolse exporteurs ondervinden moeilijkheden om hun appelen naar Egypte te verladen nu de Egyptische centrale bank geen import accepteert. 

Mohamed Marawan, eigenaar van de Poolse appelexporteur Sarafruit, zegt dat dit probleem nog steeds niet is opgelost. "Egypte is onze belangrijkste markt, dus is het voor ons erg belangrijk dat de problemen met de Egyptische centrale bank opgelost raken. Maar nu kunnen we het fruit dus nog niet exporteren. Dit heeft te maken met de valutakwestie. We kijken daarom uit naar alternatieven om schot in de zaak te krijgen. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld de mogelijkheid van het ruilen van producten in plaats van ervoor betaald te worden in geld. Het zou betekenen dat we ladingen uien krijgen in ruil voor onze appelen. Maar het is natuurlijk geen ideale situatie en we hopen nog steeds dat het uitgeklaard raakt, zodat we op een normale manier zaken kunnen doen."

Marawan verwacht dat de oogst in de boomgaarden van Sarafruit over twee weken begint. Een van de uitdagingen zal zijn om het juiste aantal werknemers voor de juiste prijs te vinden. 

"Het fruit staat er mooi op in onze boomgaarden. Er zijn percelen waar de droogte speelt door een gebrek aan regen, maar op andere percelen is dit probleem opgelost met een irrigatiesysteem. Over twee weken beginnen we de vroege Gala’s te oogsten. De bomen en appelen zien er heel gezond uit, dus we kijken uit naar een stevige oogst. Het bijeenbrengen van alle benodigde arbeidskrachten is echter een uitdaging. De lonen zijn hoog en arbeid is moeilijk te vinden. Het is niet onmogelijk, maar het is niet zo dat je nu beslist werkkrachten aan te nemen en dat je die morgen al aan de slag hebt."

Met de stijging van de energiekosten kunnen sommige appeltelers en -exporteurs in de problemen komen door de bewaring in de koelcellen. Sarafruit ontloopt volgens Marawan dit probleem. "Wij bewaren onze appelen niet voor lange tijd in de koelcellen. We verkopen ze vrij vlug aan onze klanten. De kost van het bewaren van producten in koelcellen is zo hoog, dat het het eerlijk gezegd niet waard is. Wij oogsten, sorteren en sturen ze direct naar bestemming!" 

Voor meer informatie:
Mohamed Marawan
Sarafruit
Tel: +48 537 935 155 (Polen)
office@sarafruit.eu 
www.sarafruit.eu   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven