"China zal haven van Mombasa niet in beslag nemen vanwege niet afbetaalde lening"

Een Chinese regeringsfunctionaris heeft gezegd dat China, zelfs als Kenia in gebreke blijft bij de terugbetaling van de SGR-lening, geen beslag zal leggen op de haven van Mombasa. [SGR staat voor: Standard Gauge Railway.] Wu Peng, directeur-generaal van het departement voor Afrikaanse zaken van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat de haven van Mombasa hoe dan ook een Keniaans goed zal blijven.

"Ik kan u heel duidelijk zeggen dat zelfs als u in gebreke blijft bij de SGR-lening, de haven van Mombasa nog steeds de haven van Kenia is. We kunnen geen beslag leggen op de haven van Mombasa volgens de SGR-overeenkomsten", zei hij maandag. De Standard Gauge Railway is voor 3,6 miljard dollar aangelegd door de China Roads and Bridge Company en is het grootste infrastructuurproject van Kenia.

Critici van aftredend president Uhuru Kenyatta hebben gelobbyd om de overeenkomsten tussen de regering en de Chinese entiteiten openbaar te maken. Ondanks een gerechtelijk bevel weigert de regering nog steeds de leningscontracten openbaar te maken.

Peng zei dat er niets verdachts is aan het contract en dat China de Keniaanse bevolking niet heeft bedrogen en dat ook niet kan doen. De diplomaat zei dat hij er vertrouwen in heeft dat de Standard Gauge Railway de lening nu kan terugbetalen zonder de Keniaanse belastingbetaler te belasten.

Bron: the-star.co.ke


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven