"Door de vele zon zullen de peren echter een stuk lekkerder zijn"

Veel onzekerheden bij de vroege start van de hardfruitoogst

Het hardfruitseizoen in Nederland en België is weer van start gegaan. Normaal gesproken is dit voor vele fruittelers het hoogtepunt van het jaar, maar door verschillende omstandigheden is het voor velen een seizoen van onzekerheid. We belichten een rondje langs de telers in verscheidene media.

De appelen zijn op dit moment eigenlijk nog niet echt rijp, maar teler Bert den Haan oogst ze toch al. "We gooien ze gewoon in de bak. Het maakt toch niet uit. Dat gaat me echt aan het hart", vertelt hij tegen Omroep Gelderland. Den Haan is ook regiovoorzitter van de NFO (Nederlandse Fruittelers Organisatie) en hoort hetzelfde van zijn collega's in het gebied. "Dit is niet waar je het hele jaar hard voor werkt." En dan is er ook nog de droogte. "Normaal kunnen we daar wel voor beregenen, maar dat hebben we nu eigenlijk ook minimaal gedaan. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk kosten besparen. En de diesel voor de beregeningsapparatuur is ook nog eens duur." 

Door oplopende onkosten hoopt fruitteler Rinus van 't Westeinde op hogere verkoopprijzen, maar daardoor zal ook de consument meer moeten betalen. Toch verwacht hij dat het dit jaar nog mee gaat vallen. Dit bericht Omroep Zeeland in een reportage. De eerste nieuwe peren liggen al in de winkels, maar het is nog onduidelijk wat de prijzen gaan doen. De prijs van peren die de teler er nu voor krijgt is iets lager dan andere jaren, terwijl die van de appels hoger ligt. Toch is het nog koffiedik kijken wat er de komende tijd gaat gebeuren met de prijs. 

Fruitteler Jacco Merkens uit Werkhoven verwacht een slecht jaar voor de appelen en peren. Dit vertelt hij tegen RTV Utrecht. "De appeloogst is uitzonderlijk vroeg, maar vooral peren kunnen niet goed tegen deze hitte. Die vallen met bosjes van de bomen." Maar de nuchtere fruitteler voegt er gelijk aan toe dat er altijd wel gedonder is in de fruitteelt. "Dan weer te nat, dan weer hagel, dan weer vrieskou. En ook als er geen ramp is, is het een ramp, want dan hebben we veel te veel. We zijn nu al twee weken bezig en volgende week gaan we met zeventig tot tachtig man volop plukken."

Teler Mario Vanhellemont denkt erover zijn appelareaal, dat de afgelopen jaren al flink inkromp, verder af te bouwen. Zo schrijft Vilt. Sinds de oorlog in Oekraïne is de prijs voor appels gekelderd en worden de gekoelde restanten van vorig jaar voor een schijntje verkocht. Boerenbond luidt zelfs de noodklok en pleit voor een betere zichtbaarheid in de supermarkt om de lokale vraag te stimuleren. "De eerste peren zijn geplukt, de komende twee weken beginnen we met de appels. Ooit teelden we twee derde appel en één derde peer, maar dat is de laatste jaren omgeslagen."

Toch heerst deze sombere sfeer niet bij alle telers. Zo heeft Focus-WTV een reportage met fruitbedrijf Myngheer uit Ieper die de vele zon en vroegere oogst zeker niet als nadeel zien. "Door de vele zon zullen de peren een stuk lekkerder zijn, er zitten namelijk meer suikers in. De peren worden twee weken vroeger dan normaal geoogst maar daardoor vinden we wel sneller volk om te plukken. Jobstudenten zijn nu vlotter beschikbaar dan begin september. De peren zijn wel iets kleiner dan normaal, maar nog zeker verkoopbaar. De schade van de late nachtvorst in het voorjaar viel mee." 

Bij het fruitbedrijf Pipo kunnen klanten vanaf vandaag hun eigen appelen meebrengen om ze tot vers fruitsap te laten persen. TV Limburg ging bij het bedrijf langs voor een reportage. Mensen met eigen appelen en peren kunnen vanaf 100 kg hun oogst laten verwerken tot vers sap. Het bedrijf begint er 10 dagen vroeger aan dan andere jaren. Dat is omwille van de vroege bloei in combinatie met de warme, droge zomer. Vandaag kwamen tot 20 families hun eigen oogst laten persen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven