Vooral tros- en pruimtomaten

Opleving tomatenteelt komend seizoen in Almería

Telersvereniging Coag Almería verwacht dat het tomatenareaal in Almería komend seizoen met 1.000 hectare zou kunnen toenemen ten opzichte van vorig seizoen. Het zou in totaal 9.500 hectare beslaan.

De goede telersprijzen van vorig seizoen en de verwachte mindere concurrentie van Midden-Europese producten als gevolg van de stijging van de energiekosten zijn de belangrijkste factoren voor dit areaalherstel in de tomatenteelt in Almería, die de laatste jaren geleidelijk terrein had verloren. De heropleving zal ten koste gaan van andere gewassen zoals courgette.

"Dit jaar merken we dat in Almería een groot aantal telers, die in eerdere seizoen niet voor tomaten kozen hebben, ze besloten terug te keren naar deze teelt. De tomatenteelt is verloren terrein aan het inhalen. Hoewel we pas iets later een precieze kijk zullen hebben op het areaal, weten we nu al ongeveer hoe deze teelt zich gaat ontwikkelen in 2022-2023", vertelt Andrés Góngora, provinciaal secretaris van Coag Almería. "We zien een toename van de aanplant van met name tros- en pruimtomaten, de twee meest gevraagde soorten voor de export."

"Dat heeft te maken met het feit dat onze Europese concurrenten in de winter in Centraal-Europa gevestigd zijn, waar de tomaten in hightech kassen worden geteeld met behulp van energiebronnen. Maar de prijs van energie is zo gestegen dat de teelt niet meer rendabel is. Hier in Almería hebben we mooie temperaturen en hebben we die extra energie dus niet nodig. Wij hebben de zon", legt hij uit.

Hoewel het nog te vroeg is om concrete cijfers te kunnen geven voor volgend seizoen, zeggen ze bij Coag dat ze al veel interesse merken in de tomaten van Almería met het oog op de wintermaanden. "Het is al bekend dat er in bijvoorbeeld Nederland minder geoogst zal worden."

Een andere grote concurrent voor tomaten uit Almería is Marokko. De afgelopen jaren is dit land een belangrijke exporteur van dit gewas naar de EU geworden, maar vorig seizoen daalde de Marokkaanse tomatenexport naar Europa met 4%. "En nu zien we toch wel dat ze hun pijlen in de eerste plaats op het Verenigd Koninkrijk richten, vooral nadat dit land de EU verliet", zegt de secretaris van Coag Almería.

Bron: diariodealmeria.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven