Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeienseizoen 2022/23 in Huelva in volle voorbereiding

Wie deze zomer verfrissing zocht aan zee in de Zuid-Spaanse provincie Huelva, heeft ongetwijfeld kunnen zien dat de telers van de streek al in de weer waren met het voorbereidende werk voor het volgende aardbeienseizoen.

In het begin van de zomer worden traditioneel de dorre planten van het voorgaande seizoen verwijderd, de bodem bemest en de grond omgeploegd. Vervolgens wordt in de maanden augustus en september de grond beregend en daarna de teeltbedden aangelegd.

Voor dit werk worden specifieke machines gebruikt, die in één keer het teeltbed vormen, de irrigatietape erop leggen en het geheel met zwart plastic afdekken, zo legt het Andalusische Netwerk voor Meldingen en Fytosanitaire Informatie uit.

Tot vorig seizoen, toen 1,3-dichloorpropeen en chloorpicrine een uitzonderlijke toelating hadden voor bodemontsmetting, voerde de machine ook nog de toediening van deze middelen toe door middel van injectie. Momenteel wordt de chemische desinfectie van de grond met andere toegelaten middelen uitgevoerd via de irrigatietape zodra deze op het bed is gelegd. Hiervoor is gekwalificeerd en officieel geaccrediteerd personeel nodig.

In de laatste week van september wordt dan overgegaan tot het planten van de vroege rassen, waarvan het merendeel bewortelde stekken in pot zijn. Het gros van de zaailingen wordt rond 15 oktober verplant.

Medio november wordt vervolgens gestart met het plaatsen van de plastic afdekking op de teeltbedden. Deze macrotunnels beschermen de gewassen en bieden een gunstige omgeving voor de ontwikkeling van de plant en de vruchtvorming. Als de regen uitblijft, is het raadzaam dit werk zoveel mogelijk uit te stellen om de beworteling van de planten te bevorderen.

Op haar website houdt de RAIF een lijst bij van de gewasbeschermingsmiddelen die zijn toegelaten of voorlopig zijn toegelaten in de geïntegreerde teelt van aardbeien en ander zachtfruit.

En op de website van het gewestelijke ministerie van Landbouw in Spanje staat een lijst gepubliceerd met de huidige uitzonderlijke toelatingen voor aardbeien en ander zachtfruit, waaronder ook de toegelaten bodemontsmettingsmiddelen.

Bron: juntadeandalucia.es

Publicatiedatum: