30% minder citrus verwacht in Italiaanse Basilicata

De verzengende hitte in Italië, die dit jaar al in de maand mei te voelen was om daarna niet meer weg te gaan, en het uitblijven van regen zorgen voor een daling van de citrusopbrengsten in de regio Basilicata. Maar ook in andere citrusteeltgebieden zoals Apulië, Sicilië en Calabrië wordt minder fruit verwacht. Op basis van commentaren van technici en telers wordt er uitgegaan van ongeveer 30% minder fruit in Basilicata.

Marco Vitelli, een teler die in enkele gemeenten in de provincie Matera beschikt over een areaal van ruim 30 hectare sinaasappelen en clementines, doet ons zijn relaas. "De hoge temperaturen in juni, die meerdere weken aanhielden, verergerden de rui nog. Grote hoeveelheden fruit werden door de bomen gewoon afgestoten en vielen op de grond. In de vroege zomer, en dus in de fase van celvermeerdering, hadden we pieken van zelfs 42°C. In onze streek lijkt het in juni en juli warmer te zijn geweest dan in augustus. Tijdens de voorbije weken is het iets frisser en de planten staan er weer weelderig op na enkele regenbuien."

Marco Vitelli

"Mijn rassencatalogus is erg breed. Ik heb zowel vroege als late rassen. Bepaalde percelen liggen op slechts een paar kilometer van de Ionische kust, andere wat meer in het binnenland, maar in alle boomgaarden voorzie ik een fors tegenvallende opbrengst. Bij sommige late rassen is het zelfs dramatisch. Daar zullen we nauwelijks fruit van kunnen plukken dit jaar." 

"Met de uitzonderlijke bloei in het voorjaar en het on-year voor veel rassen, leken we af te stevenen op een grote oogst. Maar zie, we moeten onze prognoses flink naar beneden bijstellen. Daartegenover staat wel dat het een uitstekend jaar wordt op het vlak van kwaliteit en maatvoering, al valt het nog af te wachten hoe dit zich op de markt zal vertalen. De komende maanden zullen we zeker aandacht moeten besteden aan de import. Nu de koopkracht van de consument is verzwakt, zou het goedkopere buitenlandse citrus de voorkeur kunnen krijgen op het Italiaanse product." 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven