Overheid investeert in stuwmeren

Droogte én overstromingen vertroebelen einde Mexicaans mangoseizoen

Terwijl Mexico het einde van zijn mango-oogst nadert, verrassen de wereldwijd veranderende weerspatronen telers en exporteurs, want in het westen en het zuiden wordt het land geteisterd door droogte, terwijl hevige regen tot overstromingen leidt in het noorden. Volgens Arturo Hernández, directeur van GreenSky, een niche-luchtvrachtexporteur in Mexico, investeert de Mexicaanse regering miljoenen peso's in de bouw van kanalen die stuwmeren moeten vullen om het hoofd te kunnen bieden aan de steeds drogere zomers.

"We sluiten bijna ons mangoseizoen af. Het seizoen begon begin februari in het zuidwesten van het land. De export ging vooral naar Europa. De internationale luchtvaartvereniging IATA rangschikte ons bij de 10 belangrijkste exporteurs uit onze regio. Het weer is de afgelopen jaren over de hele wereld drastisch veranderd. Het begon in juli en november regelmatig te regenen aan de Caribische kant van Mexico. Vooral in het noorden is er een gebrek aan water geweest, maar met de recente regenbuien in de staat Sonora zien we plots overstromingen. Drie mensen zijn overleden en meerdere auto's werden meegesleurd door het water. Er is schade aan wegen en infrastructuur. Maar in Monterey zijn de stuwmeren bijna leeg, want daar heeft het nog niet geregend", legt Hernández uit. 

"Mensen zijn dit soort regen niet gewend. Sommige mensen worden gek en vieren feest wanneer ze regen zien vallen. In sommige steden heeft het al een paar jaar niet geregend. Vorige week kondigde de regering een investering van miljarden peso's aan voor de bouw van kanalen om regenwater naar de stuwmeren te leiden, want het water stroomt krachtig vanuit de bergen naar beneden. De afgelopen twee jaar is al dat regenwater gewoon verspild", zegt Hernández. 

Voor meer informatie:
Arturo Hernández
GreenSky
Tel: +55 5363 6433 (Mexico)
ahernandez@greensky.com.mx  
www.greensky.com.mx  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven