Uit de oude doos: Westland Import Internationaal, een snel groeiend bedrijf

Het is nauwelijks 15 jaar geleden, dat de heer André van Mierlo, commissionair op de Westlandse veilingen, zich met de import van groenten en fruit bezighield. In de wintermaanden was er weinig op de veilingen te doen. Om de verloren tijd te overbruggen wilde hij groenten en fruit uit de zuidelijke landen importeren. In de loop der jaren werd de import zo belangrijk, ca. 80% van de totale omzet, dat besloten werd de naam Westland Export te veranderen in Westland Import Internationaal.

Vanuit de Canarische Eilanden importeerde men tomaten, komkommers en paprika's. Verder haalde men uit Spanje alle groenten, die in Nederland in de wintermaanden in de kassen groeiden en duur betaald moesten worden. Ook doet men veel zaken met Italië en Frankrijk. Het exotische fruit is een belangrijke pijler. Men voert vrijwel het gehele assortiment. regelmatig zijn er verse aanvoeren uit de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen, maar ook met Thailand worden er zaken gedaan. Uit al die landen haalt men ook uitheemse groenten.

De heren Hooimeyer en Polak

Het kantoor van Westland Import Internationaal

De gerealiseerde omzet is inmiddels tot 160 miljoen gulden opgelopen. De grootste omzet wordt in het binnenland gehaald, maar daarnaast wordt ook in transito verkocht. Vooral in het exotische gebeuren is duidelijk sprake van een groeimarkt. Wat de binnenlandse markt betreft levert men aan grootwinkelbedrijven alsmede de grossiers.

René Polak toont zijn verse aanvoer

"Binnen dit pakket deden we veel Nieuw-Zeelandse kiwi's, maar deze moesten wij hier in Nederland kopen. Dit jaar krijgen we de kiwi's rechtstreeks uit Nieuw-Zeeland. Van de totale Nederlandse importen krijgen we ca. 10%, maar ons marktaandeel zal ca. 13 à 15% bedragen, zodat wij nu al bij de collega's moeten bijkopen", aldus directeur Arie Hooimeyer. Westland Import Internationaal is de importeur van het merk Wilson Neill.

Een gedeelte van de fruithallen

De heren Hooimeyer en Polak

Als het Nieuw-Zeelandse seizoen afgelopen is, gaan ze over op de Franse kiwi's. Alleen hiervan is de omzet 130.000 bakjes per seizoen. Tenslotte zegt de heer Hooimeyer: "We zijn verheugd dat nu ook enkele binnenlandse toeleveringsbedrijven panellist van Nieuw-Zeelandse kiwi's zijn geworden, want tot op heden zat deze handel vrijwel in handen van transitohandelaars."

Bron: Primeur 25 - Jaargang 25 - 12 juni 1987


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven