Uit de oude doos: Moeskroen heeft zijn eigen vroegmarkt

Sinds 21 maart 1987 heeft Moeskroen zijn eigen vroegmarkt. In het Franstalige gedeelte is dit de derde groothandelsmarkt na Luik en Charleroi. Moeskroen ligt aan de Franse grens, maar deze grens zal de Franse kopers niet tegenhouden om op de nieuwe Moeskroense Internationale Markt (M.I.M.) te kopen.
De nieuwe markt is gesitueerd op het industrieterrein, dat in de nabijheid van de N58 ligt, zodat de markt zowel voor de grossiers als voor de kopers buiten Moeskroen goed en snel bereikbaar is. De markthal is 12.000 m2 groot. De kopers kunnen met hun auto's de hal binnenrijden en aldaar hun zaken doen. Een overdekte hal biedt veel voordelen boven een openlucht markt. Niet alleen op regenachtige dagen is de overdekte markt van belang, maar nog meer betekenis heeft deze in tijden van vorst. De laatste drie seizoenen hebben we relatief lange vorstperiodes gehad. De mogelijkheid is aanwezig om in perioden van strenge vorst de hal vorstvrij te houden, hetgeen de kwaliteit van de groenten en fruit alleen maar ten goede komt.

Overzichtsfoto

Camille Eeckhout met vrouw en dochtertje

Het magazijn van Werner Vergote

Rondom de markthal loopt een brede autoweg met aan beide zijden parkeerruimte voor een paar honderd auto's. De grossiers, dertig in totaal, zitten aan de zijkanten van de markthal. Twintig ervan zijn grossiers in aardappelen, groenten en fruit. De anderen verhandelen bloemen, vis en levensmiddelen. Verder is er een café-restaurant, een bank, een douanekantoor en een vestiging van de N.D.A.L.T.P. In totaal zijn er 46 magazijnen. Enkele bedrijven hebben 2 of meer van deze ruimtes tot hun beschikking.

Rita de Brandt en haar exoten

PVBA Geldhof uit Menen

Ook uit Moeskroen: Marcel Vanhoutteghem en schoonzoon

De plannen om te komen tot de bouw van de overdekte markt en de realisering ervan zijn afkomstig van burgemeester Detremmerie. De totale kosten, 180 miljard Frank, komen geheel ten laste van de stad Moeskroen. De burgemeester heeft goede hoop dat hij in zijn opzet zal slagen. Zijn devies is "wie niet waagt wie niet wint". Aan het assortiment zal het niet liggen, want de gevestigde grossiers brengen een uitgebreid gamma. Veel Belgen die naar de markt van Rijsel gingen, zullen nu in Moeskroen kopen en verder worden er veel kopers van over de Franse grens verwacht. De verwachting is dat het grensoverschrijdend verkeer probleemloos zal verlopen.

Jean-Pierre Schouppe uit Ellezelles

Jules Mariaul uit Moeskroen

V.D.I. met Jeff Verhaeghe

Jozef Asselam met zoon en schoondochter

Bernard Vandenheede met z'n echtgenote

Ook Veiling REO was aanwezig

PVBA Holvoet uit Waregem

De SM N No1 van Stefan en Dirk Maris

David Laebens uit Kortrijk

Alain Verwee van PVBA Verdial

Aardappelgrossier Geert Gesquiere

S.A. Croq'Prim uit Lyon met J.P. Verbrugghe

Nogmaals Moeskroen met Hanssens et Fils

Bron: Primeur 23 - Jaargang 01 - 15 mei 1987


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven