Pitten van steenfruit tot waarde gebracht in voedingsproducten

Het Duitse landbouwconcern BayWa wordt via de investeringstal BayWa Venture een strategische investeerder en partner van de onderneming Kern Tec. Deze in Oostenrijk gevestigde start-up heeft een reeks technologieën ontwikkeld waarmee pitten van steenfruit worden verwerkt tot een grondstof voor de voedingsindustrie. Het gaat om pitten van abrikozen, kersen, pruimen en perziken. 

Pitten van steenfruit bevatten veel waardevolle voedingsstoffen, mineralen en vitamines. Het eiwitgehalte is circa 25%. Kern Tec verwerkt ze tot grondstoffen voor plantaardige oliën en plantaardige alternatieven voor melk, yoghurt en ijs.

Restanten van de verwerking worden ook gebruikt, bijvoorbeeld als grondstof voor bekers of als ingrediënt in cosmetische producten als alternatief voor microplastics. Ook de perskoek uit de oliewinning kan worden verwerkt. Een nieuwe technologie die het blauwzuur scheidt, moet in 2023 in gebruik worden genomen.

Tot op heden heeft Kern Tec meer dan 1.000 ton pitten verwerkt in de productielocatie in Herzogenburg en de verkregen producten verkocht aan verwerkers in heel Europa. Sinds april 2022 kunnen consumenten de producten van het bedrijf ook kopen onder het merk 'Wunderkern'.

Bron: BayWa


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven