Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: België moet een kwaliteitsaardappel op de markt brengen

Het begon allemaal rond 1950 toen de heer Georges Persyn zelfstandig aardappel-handelaar werd. Met een afgedankte legertruck waarop een sorteermachine werd meegevoerd ging men de boeren langs om daar ter plaatse te sorteren en te verpakken. Vanaf de boerderij ging het naar de grossiers.
Het meeste dat verwerkt werd was voor het binnenland bestemd. Als er een keer voor export klaargemaakt werd, liep dat via een exporteur en een enkele maal werd naar Nederland geëxporteerd. In 1975 kwam zijn zoon Roland die de architectuur vaarwel zei, in het bedrijf van zijn vader. Sindsdien werd er meer geëxporteerd. In de afgelopen 12 jaar is de firma flink uitgebreid. Men specialiseerde zich vooral in de kleine maten, 30-50 mm. Deze gaan naar de verwerkende industrie, wasserijen of de kleinverpakkingsstations in de Benelux en Frankrijk. Ook worden veldsgewasaardappelen rechtstreeks naar de grossier en fritesindustrie verkocht.

De heer Persyn toont samen met de teler de eerste nieuwe aardappelen.

Benieuwd naar het resultaat

Van de firma Georges Persyn & Zoon is bekend, dat zij elk jaar weer een van de eerste is die nieuwe aardappelen op de markt brengt. Dit seizoen hebben ze de eerste15 ton op derde Pinksterdag gerooid en op de binnenlandse markt verkocht. het gaat hier om het ras Première, een smakelijke grof uitvallende aardappel, met een hoog rendement. "Vroeger teelde men hier hier veel Doré's, maar dit ras gaf elk jaar lagere opbrengsten, zodat deze nu minder geteeld worden. Over het algemeen worden nu minder 'vroege' geëxporteerd en dit komt door de mindere kwaliteit die we thans [1987] in België hebben. Van de aardappelen die naar Nederland gaan, wordt ca. 90% in bulk verladen. De Hollanders vinden de Première een lekkere aardappel, maar hij presenteert zich slecht. Zowel kwalitatief als prijstechnisch kan hij met de Zuid-Europese aardappelen concurreren", aldus de heer Persyn.

In principe koopt de heer Persyn alleen van de zwaardere gronden, want die leveren een kwalitatief beter product. In België moeten we meer aandacht aan de kwaliteit besteden. Dit punt dient de aandacht van de boeren en de handelaren te hebben. Er moet met grotere zorg gerooid en verladen worden. "Alleen door een betere kwaliteit te leveren kunnen we de exportmarkt weer vergroten", aldus de heer Persyn.

Bron: Primeur 26 - Jaargang 01 - 30 juni 1987

Publicatiedatum: