10% meer citrus verwacht in Spaanse Castellón

In de Valenciaanse Gemeenschap wordt voor het vierde achtereenvolgende jaar een kleinere citrusoogst verwacht dan gemiddeld en ook ten opzichte van vorig seizoen wordt er minder opbrengst in het vooruitzicht gesteld (-13%), zo blijkt uit de raming van telersvereniging Unió de Llauradors i Ramaders. In de provincie Castellón ziet men daarentegen een herstel van de citrusoogst met 10% plaatsvinden. Vorig jaar was de opbrengst er evenwel met 28% gedaald (38% in het geval van Clemenules, het ras dat 70% van het citrusareaal in de provincie vertegenwoordigt).

Ondanks deze toename in vergelijking met 2021, blijven de cijfers voor Castellón, waar naar schatting iets meer dan 600.000 ton citrus zal worden geoogst, nog steeds erg laag. Volgens de telersvereniging zijn er diverse oorzaken aan te wijzen. Het weer is de belangrijkste reden. Door de warmte van de afgelopen weken en maanden kan het fruit niet de gewenste maatvoering bereiken en de regenval had een negatieve impact op de bloeiperiode. Daarnaast wordt de opbrengstdaling ook deels veroorzaakt door hoge teeltkosten, de ouderdom van de boomgaarden of zelfs het volledig opgeven van percelen.

De citrusmarkt zou dit jaar daarentegen wel eens goed kunnen uitvallen voor de provincie. Volgens de USDA gaan de landen van het noordelijk halfrond minder citrus produceren, wat zich vertaalt in minder aanbod op de markt. Ook in Spanje zal er minder citrus geoogst worden: Andalusië heeft in sommige gebieden te kampen gehad met irrigatieproblemen en ook in Murcia en Catalonië verwacht men een lagere opbrengst. "We zien dat Egypte, Turkije, Marokko, Italië en Griekenland, die concurrenten zijn, minder productie gaan hebben. Dit kan goed zijn, want zo raakt de markt niet verzadigd en kunnen de telersprijzen stijgen", zegt Carles Peris, de secretaris van Unió de Llauradors.

"Als de vraag en consumptie van citrus een normaal niveau bereiken, zouden we op een gegeven moment zelfs kunnen spreken van een tekort aan product", zegt Carles Peris, die aangeeft dat er dit jaar iets meer dan drie miljoen ton zal worden geoogst in de Valenciaanse Gemeenschap. "Hoewel we over geen eensluidende gegevens beschikken, zou het best kunnen dat we binnenkort het seizoen met de op een na laagste opbrengst in de recente geschiedenis aanvatten."

Bron: castelloninformacion.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven