Lage opbrengst en overwegend kleine maten

Conference-perenpluk bijna van start in Spaanse Lleida

De oogst van Conference-peren begint een dezer dagen in de Noord-Spaanse provincie Lleida. In vergelijking met vorig jaar loopt de pluk een vertraging van een week op. "Sommige telers wachten nog even af in de hoop dat het fruit nog wat aandikt", vertelt Pere Roqué, voorzitter van de afdeling Lleida van telersvereniging Asaja.

De officiële oogstraming van het gewestelijke ministerie voor Klimaatactie en de Catalaanse fruitvereniging Afrucat komt uit op 56.710 ton, 19% minder dan vorig jaar en 17% minder dan het vijfjarig gemiddelde. De lagere opbrengst is een gevolg van de vorst die de provincie begin april trof.

"Op dit moment is het probleem dat er veel telers zijn die fruit van kleine maten hebben. Het wordt dus nog wat uitkijken welke volumes geschikt zullen zijn voor de versmarkt", zegt Pere.

Ook de kosten zullen een grote invloed hebben op het verloop van het seizoen. Naast de gestegen teeltkosten wordt ook de koudeopslag duurder wegens de gevolgen van de compensatie aan de gasbedrijven door de zogenaamde Iberische uitzondering. Zoals de krant Segre vorige week publiceerde, heeft Afrucat aan de kaak gesteld dat het mechanisme, dat tot doel heeft de elektriciteitskosten te verlagen, een extra kost van 35% vertegenwoordigt voor de bedrijven in de sector.

Bron: segre.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven