Enkele resultaten van de pitloze druiventeelt op Sicilië

Half augustus, en dus met ongeveer 15-20 dagen vertraging, is de Siciliaanse telersvereniging OP Il Galletto begonnen met de afzet van de rode Sweet Nectar en Sweet Celebration druiven.

In 2020 trad het bedrijf toe tot de familie van IFG-licentiehouders en in 2021 begon het ook een samenwerking met SNFL, met de aanplant van ruim 15 rassen.

De druif van Sweet Nectar is rond en felrood en heeft een verfijnde muskaatsmaak. De pitloze rassen die door het bedrijf op de markt worden gebracht, omvatten ook twee witte druiven, Sweet Globe en Sugar Crisp, die respectievelijk eind augustus/begin september en eind september beschikbaar zijn. De vereniging heeft momenteel 80 hectare pitloze druiven en plant tegen 2023/24 op volle capaciteit te komen met in totaal 350 hectare.

Op de foto toont Giuseppe Auteri de eerste Sweet Globe druiven van Siciliaanse teelt.

"Wij produceren gepatenteerde druiven met een hoog voedings- en smaakprofiel. De markt reageert zeer goed op de eerste Sweet Nectar volumes dankzij de smaak en de zoetheid van de druif. De Sweet Nectar van Sicilië ontwikkelt een Brix-waarde die minstens twee punten hoger ligt dan die van dezelfde druif in andere teeltgebieden, waardoor de nasmaak van muskaat een toppunt bereikt."

"We krimpen de teelt Italia druiven met zo’n 20% in om het areaal van pitloze druiven uit te kunnen breiden. We doen dit om een aantal redenen. In de teeltfase vereisen de pitloze bijvoorbeeld geen bijzonder dure teeltpraktijken, zoals bijvoorbeeld het handmatig verwijderen van te kleine druiven", vertelt Giuseppe Auteri, voorzitter van de coöperatie.

Teelt van Sweet Nectar op Sicilië

De telersvereniging werd in 2008 opgericht op basis van een project van Giuseppe Auteri, die al meer dan 20 jaar actief is in de groente- en fruitsector. Samen met negen andere telers besloot hij een tuinbouwcoöperatie op te richten om te voldoen aan de groeiende vraag naar kwaliteitsfruit door Italiaanse en buitenlandse supermarkten.

Het aanbod van Il Galletto is ruim en gevarieerd: Tarocco-sinaasappelen en een breed scala aan vroege, in de kas geteelde druiven.

In 2020 werd het bedrijf onderdeel van de familie van IFG-licentiehouders. De omschakeling en de aanplant van de nieuwe rassen vergden aanzienlijke structurele investeringen, aangezien ongeveer 80 hectare Italia druiven geleidelijk plaats moesten ruimen voor de pitloze rassen.

"De samenwerking met Il Galletto is vanaf het begin zeer vruchtbaar geweest, in die zin dat het mogelijk was om een volledig ontwikkelingsplan voor de IFG-rassen op Sicilië uit te werken", vertelt agronoom Pietro Scafidi, technisch en commercieel manager voor Italië bij IFG. "Door het feit dat de aangesloten bedrijven openstonden voor innovatie en een hoog technisch niveau halen, kon er al 18 maanden na de aanplant een uitgebalanceerde oogst van uitzonderlijke kwaliteit worden binnengehaald."

"Alle aangeplante IFG-rassen doen het zeer goed op Sicilië, en sommige, zoals Sweet Globe en Sweet Celebration, hebben een interessant aanpassingsvermogen getoond voor de teelt onder plastic afdekking, wat een vroege oogst mogelijk maakt. De druiven hebben een optimale Brix-waarde bereikt en rijpen enkele weken eerder dan het fruit onder netten. Ook Sweet Nectar bereikt ondertussen excellente kwaliteitsnormen en is dus klaar voor de eerste oogst, terwijl Sugar Crisp, beschikbaar vanaf half september, reeds de voor dit ras kenmerkende eigenschappen vertoont: mooie langwerpige druiven met de voor Siciliaanse druiven typische gouden kleur." 

Sweet Globe en Sweet Celebration druiven in de verpakking 

"Op dit moment zijn Sweet Globe en Sweet Celebration de twee rassen die het best onder plastic presteren, zowel door de vroegrijpheid en productiviteit als door de uitstekende kleur en hoge Brix-waarde. Deze resultaten geven me goede hoop met het oog op een exclusiviteitsproject, aangezien vanaf volgend seizoen de oogst normaal eind juni/begin juli zou moeten beginnen", besluit Giuseppe Auteri.

Il Galletto onderscheidt zich door in de loop der jaren er steeds in geslaagd te zijn een goede prijs-kwaliteitverhouding aan te bieden. Dankzij enorme investeringen brengt de coöperatie fruit van hoge kwaliteit op de markt, waarbij het toch steeds probeert de prijzen binnen de perken te houden. De druiven worden geëxporteerd naar Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Nederland, waar van oudsher veel vraag is naar Italiaanse druiven vanuit de groothandel, de retail en grote merken zoals Aartsen, die veel enthousiasme tonen voor de Siciliaanse Sweet Nectar wegens zijn buitengewone smaak en zoetheid, want dat zijn factoren die het verschil maken in de verkoop.

Voor meer informatie:
OP Il Galletto
Via Palermo, snc
95046 Palagonia (CT) - Italië
Tel: +39 (0)95 7953826
Mob: +39 335 774 4523
info@ilgallettoop.it
www.ilgallettoop.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven