Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul Moers: “Laf, laf en nog eens laf”; Jan Willem Grievink: "Begrijpelijk"

Supermarkten schuiven niet aan in Remkes' stikstofdebat

Tholen - Supermarkten zitten vandaag niet aan tafel om mee te denken in het stiktstofdebat. Onderhandelaar Remkes is boos dat supermarkten het laten afweten. Oud-directeur FSIN Jan Willem Grievink begrijpt de houding van supermarketen. Retaildeskundige Paul Moers heeft er drie woorden voor de houding van de retail: ‘laf, laf en nog eens laf.”

Op nieuwsplatform BNR ontstond tussen beide retaildeskundigen een flinke discussie over de rol en macht van supermarkten. Kort gezegd stelt Jan Willem Grievink dat supermarkten slechts een doorgeefluik zijn van producten die ze goedkoop kunnen inkopen op de wereldmarkt gezien de overproductie en open grenzen. “Ze staan midden in de keten, maar ik snap goed dat ze hierin geen sturende rol kunnen nemen”, aldus Jan Willem Grievink. Paul Moers stelt dat supermarkten juist wel het voortouw kunnen nemen en toe moeten bewegen naar true pricing en de consumenten daarin moeten meenemen. “In Nederland dwingen we supermarkten om goedkoop producten aan te bieden, die geven dat door aan de keten. Dat zal anders moeten. Het milieu is zo belangrijk, daar zullen we meer voor moeten gaan betalen.”

Het CBL schuift niet aan bij het stikstofdebat omdat ze het belangrijk vindt om het gesprek met de juiste ketenpartijen aan te gaan over de toekomst van de voedingsmiddelenketen. Omdat de keten donderdag slechts beperkt vertegenwoordigd is, heeft het CBL daarom besloten aankomende donderdag niet aan te schuiven bij het gesprek met de heer Remkes.

Daarnaast vindt het CBL het vooral van belang dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst weer met elkaar in gesprek gaan om tot oplossingen te komen. Daarna gaat het CBL graag, samen met betrokken ketenpartijen, met de heer Remkes en het kabinet in gesprek.

Supermarkten en foodservicebedrijven werken nauw samen met de Nederlandse boeren en voeren al maanden intensieve gesprekken met verschillende groepen boeren over de toekomst van de voedselketen en hun positie. In deze zogenaamde strategische ketensamenwerkingen wordt gewerkt aan verschillende duurzaamheidseisen. De branche neemt haar rol in de verduurzamingsdiscussie serieus.

Klik hier voor toelichting op het standpunt van Jan Willem Grievink.