Leon van den Hombergh, Frankort&Koning:

"Deze en volgende week is het nog uitdelen op de meloenenmarkt, daarna kan het ook zomaar de andere kant uitgaan"

Tholen - "De Europese meloenentelers hebben dit jaar geen reden tot klagen. De producties waren een stuk lager, maar daar is wel een fatsoenlijke prijs voor betaald dit jaar", constateert Leon van den Hombergh van Frankort&Koning. "Het is een kwestie van uitdelen op een hele lege markt en daarvoor moeten we een hele tijd terug. Je ziet nu ook dat mensen door de tekorten makkelijk switchen van meloen, ook de Piel de Sapo- en gele meloenen beter worden opgenomen in Noordwest-Europa."

"Er zijn weinig meloenen op de vrije markt beschikbaar. Murcia was vrij snel klaar en ook La Mancha heeft redelijk weinig product, terwijl de verkoop erg makkelijk verloopt in deze warme Europese markt. Vanuit La Mancha komen nu nog vooral Piel de Sapo-meloenen watermeloenen en een klein beetje gele meloenen. Murcia kan nog even door met geel, het volume Galia droogt nu snel op", aldus Leon. "Voor Cantaloupe moeten we uitwijken naar Italië en Frankrijk, maar ook daar worstelen de telers met hun volumes en is er door een goede interne markt geen grote behoefte om te exporteren." 

"Galia- en Cantaloupe-meloenen worden voor een prijs van 7 euro verkocht, gele meloenen liggen op een niveau rond de 10 euro en de prijs van watermeloenen ligt rond de 1,30 euro per kilo. Dat zijn enorm hoge prijzen die we lang niet hebben gezien, maar deze zijn dan ook niet of nauwelijks te koop. Tegelijkertijd moeten we wel in ogenschouw nemen dat de consumptie wordt gedreven door de zomerse temperaturen door heel Europa. Ook volgende week wordt er nog een temperatuur van 25-30 graden verwacht, dus het zal nog wel even uitdelen blijven. Maar vanaf week 36 kan het ook zomaar de andere kant op gaan door hoge winkelprijzen, minder acties en een lagere consumptie als de thermometer weer de andere kant opgaat. Maar we gaan in elk geval niet met overschotten de markt uit."

"De eerste Braziliaanse meloenen zullen ergens in week 37 arriveren en dan ook nog maar mondjesmaat. Ik verwacht zelf dat er aardig wat gele meloenen zullen worden verscheept. Maar daarna wordt het door de hoge transportprijzen een stuk riskanter om handel naar Europa te sturen en dat zal zeker zorgen voor een verminderd aanbod komend overzees seizoen. Daarbij zal de consument ook gaan merken dat er minder geld beschikbaar is en dan wordt de vraag tot hoever ze bereid zijn om voor meloenen, maar ook voor andere groenten- en fruitsoorten in de buidel te tasten. De ene keer zullen de prijzen sky-high zijn, maar de volgende keer zullen de benodigde prijzen niet gerealiseerd worden."

Voor meer informatie:
Leon van den Hombergh
Frankort & Koning 
+31 (0)77 3897 202
+31 (0)6 5123 8770
l.vdhombergh@frankort.nl   
www.frankort.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven