Eric Godard, Laparra:

"In juli en augustus was de vraag in Rungis dynamisch"

De droogte is ook een probleem waarmee de telers deze zomer te kampen hebben. Vroege oogsten, verstoorde teeltkalenders, gebreken aan producten... al deze factoren kunnen gevolgen hebben voor de telers, die nog altijd een hoger inkomen nodig hebben om de stijging van de teeltkosten te kunnen compenseren.

"Dit jaar is echt heel bijzonder, omdat het wordt gekenmerkt door aanzienlijke schommelingen met betrekking tot de grootte van de partijen en de hoogte van de prijzen", vertelt Eric Godard van Laparra, gevestigd op de MIN-markt van Rungis. "Voor sommige rassen groenten en fruit vonden de oogsten te vroeg plaats. De oogsten voor meloenen vonden bijvoorbeeld al in juni plaats. Als gevolg van de hoge temperaturen waren verschillende arealen ook eerder leeg dan verwacht en veel op hetzelfde moment. Dit resulteerde in onverwacht grote partijen tegelijk, die niet konden worden opgenomen zoals was gepland. De situatie op de markt is dan ook flink verslechterd, met prijzen die onder het gebruikelijke niveau voor het seizoen liggen. Logischerwijs hebben de telers erg onder de situatie te lijden."

Behalve de negatieve effecten op de teelt hebben de hoge temperaturen ook een positief effect gehad op de consumptie. "Gelukkig voor ons is de vraag in juli en augustus goed geweest. De hittegolf heeft de Franse consumenten aangezet tot het consumeren van meer groenten en fruit. In vergelijking met vorige seizoenen was en is de verkoop in de zomermaanden dynamisch. Tot nu toe kan slechts één week worden bestempeld als ingewikkeld, de laatste week van juli. Zowel het aanbod als de vraag was toen erg klein, misschien vanwege de zomervakantie of vanwege het einde van de maand. Sinds de eerste dagen van augustus bevindt de consumptie zich echter weer op het voor de tijd van het jaar normale niveau. Het kleinere aantal partijen heeft de meloenprijzen op een behoorlijk niveau gebracht en ook de tomatenmarkt is zich aan het herstellen. We vragen ons verder af op welke manier de schaarste aan producten de rest van de zomer zal beïnvloeden. We hopen dat de situatie op de markt de telers in staat zal stellen hun verlies van een paar weken geleden te compenseren."

Voor meer informatie: 
Eric Godard Durand 
Agence Laparra 
62A, rue de Montpellier 
Bat C2 
94622 Rungis, Frankrijk  
Tel: +33 1 46 86 40 30 
Mob.: +33 6 09 22 20 84 
eric.godard@laparra.fr   
www.laparra.fr    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven