Basilio Civello van Fruchthandel Civello

"Niet alleen de hittegolf heeft het de mangoteelt moeilijk gemaakt, maar ook de regenval in het voorjaar"

De teelt van exotisch fruit op het Italiaanse eiland Sicilië heeft zich in de afgelopen jaren snel ontwikkeld. Niet alleen mango's en avocado's groeien en gedijen in het Siciliaanse microklimaat, maar ook bijzondere tropische fruitsoorten zoals lychees en pitaya. Het grillige weer van dit jaar heeft echter ook de Siciliaanse fruitteelt in haar greep, vertelt Basilio Civello, eigenaar en directeur van Civello Fruchthandel, een gespecialiseerd importeur uit het Zwitserse Geroldswil (Zürich).


Vincenzo Amata (links, PapaMango) en Basilio Civello. De verkoopperiode van Siciliaanse mango's: afhankelijk van het weer kan de fruitsoort tot uiterlijk begin oktober worden verkregen.

De gepassioneerde fruitspecialist houdt zich pas sinds vorig jaar december met de import van Siciliaanse goederen bezig (zie ons artikel op AGF.nl). "Ik heb goede hoop dat ik tegen het einde van het jaar de grens van dertig ton zal doorbreken. Want in de herfst en winter kunnen de 'sterkere' fruitsoorten zoals granaatappelen en citrus geoogst worden, waardoor we waarschijnlijk meer volume kunnen verplaatsen."

Terwijl de eerste Siciliaanse limes van het seizoen deze week in Zwitserland zijn aangekomen, verheugt Basilio zich al op de eerste lading mango's, een belangrijk product voor zijn bedrijf. Tegelijkertijd moet er echter rekening worden gehouden met oogstverlies door het weer, en prijsstijgingen die daarmee gepaard gaan, vertelt hij. "Niet alleen de huidige hittegolf zet de fruitteelt onder druk, maar ook de regenval in het voorjaar. Desalniettemin moet er een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen de uitwerkingen: vergeleken met avocado's zijn mangobomen bijzonder kwetsbaar en onderhoudsintensief, waardoor de grootste schade bij de mangoteelt geleden zal worden. "Ik denk dan ook dat een prijsstijging onvermijdelijk is, hoewel het nu nog te vroeg is om precieze uitspraken te doen."


Basilio Civello toont Siciliaanse lychees

"Een soortgelijke situatie is momenteel ook bij de Siciliaanse hoofdproducten zoals bijvoorbeeld meloenen te zien," vervolgt Basilio zijn verhaal. "Het is op dit moment simpelweg een uitdaging om fruit te krijgen dat aan de plaatselijke kwaliteitseisen voldoet. Bij de meloenen ziet men bijvoorbeeld dat het Siciliaanse aanbod vanwege kwaliteitsverlies door meloenen uit Centraal- of Noord-Italië wordt vervangen. In tegenstelling tot de exoten hebben andere fruitteelten, bijvoorbeeld steenfruit, bijzonder geleden onder het huidige weer, met name de aanhoudend hoge luchtvochtigheidsgraad."


Dragonfruit uit Sicilië

Avocadoteelt in opmars, veel interesse in lychees en dragonfruit
In hoeverre het weer de avocadoteelt op Sicilië zal beïnvloeden, is op dit moment moeilijk te voorspellen, aangezien de oogst van het gangbare ras Hass pas in november van start gaat. Op langere termijn is er sprake van een opwaartse trend, stelt Basilio vast. "Het aanbod, dat wil zeggen het totale exportvolume, wordt jaarlijks verder uitgebreid. Afhankelijk van het weer kunnen de avocado's tot in februari geleverd worden."

Bovendien verrijken nieuwe, tot nu toe onbekende exotische fruitsoorten de Siciliaanse fruitteelt, schetst Basilio verder. "Dragonfruit en lychees winnen geleidelijk aan betekenis en de belangstelling vanuit de telers om deze fruitsoorten te telen is zeker aanwezig. Hetzelfde geldt voor gember, kurkuma en saffraan."

Siciliaanse curry's
Basilio werkt momenteel aan de opbouw van zijn bedrijf en de daarbij behorende infrastructuur en zoekt naar mogelijkheden om een extra hub in Sicilië te vestigen. Hij werkt bovendien samen met een Siciliaanse kruiden- en saffraanproducent aan een eigen kruidenlijn: "Saffraan uit Sicilië is van hoge kwaliteit en zal hopelijk via Civello zijn plaats als nicheproduct op de Zwitserse markt vinden. Daarnaast zijn we van plan Siciliaanse curry's te produceren, currymengsels die uitsluitend met Siciliaanse kruiden worden bereid", onthult Basilio tot slot. 

Foto's: Civello Fruchthandel GmbH 

Voor meer informatie:
Basilio Civello
Civello Fruchthandel GmbH
Dorfstrasse 89
CH-8954 Geroldswil, Zwitserland
Tel: +41 78 707 06 08
basilio@civello.ch  
www.civello.ch  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven