Mogen halve (water)meloenen op kamertemperatuur verkocht worden?

De vraag duikt elke zomer op in Spanje, wanneer er weer watermeloenen, meloenen of ananassen in tweeën gesneden bij de groenteboer in het schap liggen. Het Wetenschappelijk Comité van het Spaanse Agentschap voor Voedselveiligheid en Voeding (AESAN) gaf vorig jaar al een antwoord op de vraag.

"Op basis van de verzamelde informatie en met het oog op een versoepeling van de bewaaromstandigheden op de verkooppunten van halve meloenen, watermeloenen, papaja’s en ananassen, kunnen gedurende een periode van minder dan 3 uur temperaturen onder de 25ºC worden toegestaan, mits de plaats voldoende geventileerd en beschermd is tegen zonlicht en mits het fruit meteen daarna gekoeld opgeslagen wordt bij temperaturen onder de 5ºC. In dergelijke omstandigheden is er geen significant microbiologisch risico", schrijft het comité in een rapport dat in september vorig jaar werd gepubliceerd.

Het document wijst er niettemin op dat, om de gezondheidsrisico’s tot een minimum te beperken, het aanbevolen is om fruit dat overrijp is of scheuren in de schil vertoont niet te halveren, aangezien het een bron van besmetting kan vormen.

"Het is ook raadzaam dat verkooppunten, ongeacht het verkoopvolume, nauwgezette hygiënische maatregelen nemen door de snij-instrumenten en alle andere gebruiksvoorwerpen adequaat te reinigen en te desinfecteren. Bovendien moet omzichtig worden omgesprongen met de omstandigheden van blootstelling en bewaring (bijvoorbeeld voedsel uit de buurt van zonlicht en warmtebronnen houden en de bewaartemperatuur goed registreren) en moeten de nodige maatregelen worden getroffen om mogelijke kruisbesmetting te voorkomen", luidt het verder.

Bron: aesan.gob.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.