Zuid-Afrikaanse tuinbouwexport dit jaar waarschijnlijk lager

De Zuid-Afrikaanse tuinbouwexport zal dit jaar waarschijnlijk afzwakken ten opzichte van het record van € 12,1 mld in 2021. Een lagere opbrengst van belangrijke gewassen, de verspreiding van ziekten en wijzigingen in de fytosanitaire regelgeving op belangrijke markten zoals de EU zullen allemaal wegen op de exportactiviteit dit jaar.

De veranderingen in export en exportwaarden zullen in de eerste helft van het jaar misschien niet zichtbaar zijn, maar waarschijnlijk wel in de tweede helft van het jaar. De Zuid-Afrikaanse tuinbouwexport voor de eerste vijf maanden van dit jaar bedroeg € 4,9 mld, slechts 2% meer dan in de overeenkomstige periode van 2021. In deze periode waren de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Japan, de Verenigde Arabische Emiraten en verschillende Afrikaanse landen nog steeds de belangrijkste markten. Citrus, maïs, appelen en peren, wijn, dadels, vijgen, noten, vruchtensappen en wol behoorden tot de meest geëxporteerde producten.

In het geval van citrus heeft de EU in juli 2022 protectionistische maatregelen wat betreft de tuinbouw genomen door haar fytosanitaire veiligheidsvoorschriften voor citrus te wijzigen zonder haar handelspartners daarvan binnen een redelijke termijn in kennis te stellen. De nieuwe verordening is bedoeld om de EU te beschermen tegen een quarantaineorganisme, de valse fruitmot, door strenge nieuwe eisen voor koelbehandeling in te voeren, met name voor de import van citrus uit Afrika, wat vooral gevolgen heeft voor Zuid-Afrika, Zimbabwe en het Koninkrijk Eswatini. 

Bron: farmingportal.co.za 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven