"Exportprijs van Chinese knoflook stabiel, maar overzeese vraag blijft zwak"

Aan het begin van het exportseizoen was de prijs van Chinese knoflook vrij laag, zodat de telers terughoudend waren om te verkopen. Toen handelaren met opslagruimte knoflook begonnen op te kopen, steeg de prijs gestaag. De laatste paar weken is de prijs gestabiliseerd, maar de vervoerskosten schrikken overzeese kopers nog steeds af, zodat de overzeese vraag zwak blijft. Het aantal bestellingen van overzeese klanten is niet zo groot als in de vorige jaren. Mr. Li, sales manager bij Jining Shangzhuo Food, sprak onlangs over de huidige omstandigheden op de knoflookmarkt.

De knoflook is dit seizoen goed gedroogd. De bollen zijn groot en zwaar en de kleur is mooi. Meer dan 30% van de knoflook is groter dan maat 6,5 of 7. Er is meer dan voldoende aanbod van grote knoflook. De prijs van knoflook uit de teeltgebieden in Shandong is onlangs gestabiliseerd. De teeltgebieden versnellen hun leveringen. Het totale aanbod voldoet aan de marktvraag. Handelaren met opslagruimte houden de prijs nauwlettend in het oog. De prijs van knoflook van topkwaliteit is stevig.

"Wat de export betreft, bedraagt de huidige FOB-prijs van zakken van 1 kg 5,5 knoflook die vanuit Qingdao worden verladen, ongeveer
€ 915 per ton, dat is bijna € 88 meer dan vorige maand. De prijs is de laatste paar weken relatief stabiel gebleven," zei Li. "De vraag op de overzeese markt is echter zwak. Het aantal orders is niet groot. En de oorlog tussen Rusland en de Oekraïne heeft de handel in onze sector verder vertraagd."

Gevraagd naar marktvoorspellingen, antwoordde Li: "Er zijn veel handelaren die speculeren op knoflookprijzen en de impact van speculatie op de prijs van knoflook is enorm. Dat maakt het moeilijk om de prijsontwikkelingen op de knoflookmarkt te voorspellen. Begin september is het grootste gedeelte van de knoflook echter in  koelopslag gegaan. De extra kosten voor koelopslag zullen de exportprijs van knoflook doen stijgen."

Volgens Li blijven de verladingskosten een belangrijke invloed hebben op de beslissingen die kopers nemen. De verladingskosten zijn onlangs gedaald. De huidige verschepingskosten tussen Qingdao en Europa bedragen ongeveer € 8074 per container, wat nog steeds veel hoger is dan gebruikelijk. Sommige landen hebben hun binnenlandse knoflookteelt uitgebreid omdat de scheepvaartkosten te hoog waren en dat heeft uiteraard gevolgen voor de Chinese knoflookexport.

Voor meer informatie:
Mr. Li 
Jining Shangzhuo Food Co., Ltd.
+8613213293300
+8617362151011
wangjunjie@shangzhuofood.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven