Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Port of Antwerp-Bruges houdt het waterniveau in het Albertkanaal op peil met een tijdelijke pompinstallatie

Update droogte: Controles op onttrekkingsverboden en vroege oogst als gevolg van vele zon

Ondanks de regenval vandaag blijven er veel zorgen voor de oogsten door de hitte en droogte van de laatste tijd. Zaterdag om 10:00 uur werd in De Bilt een temperatuur van 25,0 graden gemeten en daarmee is aan de voorwaarden van een officiële hittegolf voldaan. Zo meldt Weer Online. Sinds dinsdag zijn de maxima boven 25 graden uitgekomen en woensdag, donderdag en vrijdag werd het tropisch warm. Zaterdag was de vijfde zomerse dag met een maximumtemperatuur van 25 graden en meer. De hittegolf houdt nog een aantal dagen aan. Deze dagen neemt de buienkans toe, maar blijft het kwik waarschijnlijk nog enkele dagen (ruim) boven 25 graden uitkomen. De hittegolf eindigt pas bij een maximumtemperatuur lager dan 25 graden. Er is echter licht aan het einde van de tunnel; buien doen op woensdag, vermoedelijk de natste dag van de week, een poging om de warmte ons land uit te drijven. 

Onttrekkingsverboden breiden zich uit; controles volgen
Boeren en telers maken zich zorgen over hun gewassen nu de waterbeschikbaarheid in Nederland afneemt en de extreme droogte door de huidige hittegolf alleen maar erger wordt. Daarnaast groeit het aantal beregenings- en onttrekkingsverboden. Dit meldt Nieuwe Oogst. Zeeuwse akkerbouwer en ZLTO-bestuurslid Hendrik Jan ten Cate wijst op de combinatie van droogte, hitte, felle zon en sterke wind. Door de sterkere wind is er meer verdamping. Ook zijn er steeds meer beperkingen rond beregening. "Dat kan de nekslag worden voor de gewassen. Er zijn dus veel zorgen onder telers in de polder.' De akkerbouwer noemde al eerder dat boeren komende tijd dringend regen nodig hebben, want anders zal de oogst fors lager uitvallen.

Een akkerbouwer uit Kamperland mag niet doorgaan met het beregenen van zijn gewassen met slootwater, zo schrijft Omroep Zeeland. Dat heeft de voorzieningenrechter besloten. De akkerbouwer was naar de rechter gestapt omdat het waterschap eind juli een beregeningsverbod heeft ingesteld en een kleine week later een dwangsom oplegde aan de akkerbouwer, omdat hij slootwater gebruikte voor het beregenen van zijn uien. Omdat de boer vreesde voor zijn oogst vroeg hij de rechter het verbod voor hem op te heffen, omdat er anders onherstelbare schade zou optreden. 

In de afgelopen weken heeft de NVWA in enkele regio’s, waar een onttrekkingsverbod van oppervlaktewater voor de aardappelteelt van toepassing is, gecontroleerd op het gebruik van oppervlaktewater. Dit bericht Akkerwijzer. De NVWA heeft gebieden waar een zogenoemd beregeningsverbod geldt voor oppervlaktewater opnieuw in kaart gebracht. Zij houdt toezicht met behulp van helikoptervluchten. Bij overtreding van het verbod volgt een uitgebreid onderzoek en volgt eventueel een strafrechtelijke sanctionering. 

Kredietklanten van Crelan, die in de landbouw werken en getroffen worden door de droogte, kunnen aanspraak maken op één jaar betalingsuitstel. Dat meldt de bank in een persbericht. "Als coöperatieve bank met een ontstaansgeschiedenis in de land- en tuinbouwsector wil Crelan haar landbouwklanten helpen die door de extreme droogte getroffen zijn. Crelan biedt deze klanten de mogelijkheid om gedurende één jaar de terugbetaling van het kapitaal van hun krediet op te schorten."

Vroege oogst
In eerdere artikelen op onze site werd al duidelijk dat een groot aantal oogsten, zoals die van de Belgische druiven, door de zon en warmte vervroegd zijn. Ook een fruitteler uit Sint-Gillis-Waas ziet zich genoodzaakt om de oogst een tweetal weken vroeger te starten, zo schrijft TV Oost. Door de lange periode van hitte en droogte is er bij de bomen droogtestress ontstaan, waardoor ze in een soort van overlevingsmodus gaan. Met alle gevolgen van dien voor de appelen en de peren. Die moeten in dat geval zo snel mogelijk geoogst worden, maar dat gaat ten koste van de opbrengst. Die zou dit jaar zo'n 40 procent lager kunnen liggen, zo schat de man in een reportage.

Groententelers in Zwitserland zitten met de handen in het haar, nu hun augurken door het zonnige en warme weer te snel groeien. Ze kunnen niet meer volgen met de oogst, en moeten heel wat groenten weggooien. Dit meldt VRT in een reportage. "Ze groeien tot 7 centimeter per dag, terwijl dat normaal gezien 2 tot 4 centimeter is", zegt teler Aurélien Jordan. Groenten die te groot zijn, gaan er onherroepelijk uit. Er wordt koortsachtig geoogst, maar de telers kunnen niet volgen. Naar schatting 30 procent van de oogst zou onverkoopbaar zijn.  

Port of Antwerp-Bruges houdt het waterniveau in de dokken en het Albertkanaal op peil met een tijdelijke pompinstallatie 
Het Albertkanaal is een levensader voor België, zo meldt de haven in een persbericht. Het is niet enkel een belangrijke scheepvaartroute van de haven van Antwerpen naar het achterland waarlangs ook heel wat bedrijven en industrie zijn gevestigd, het is ook de bron voor 40% van het drinkwater in Vlaanderen. Normaal gezien zorgt de Maas voor de toevoer van water in het Albertkanaal. Door de aanhoudende droogte in Vlaanderen, staat het waterpeil van de Maas op dit moment echter historisch laag. En dat zorgt er dan weer voor dat ook het Albertkanaal momenteel met lage waterstanden te kampen heeft.

Hoe gaat zo’n installatie in zijn werk? 

De Vlaamse Waterweg pakt dit probleem aan door zuinig om te springen met water en zo efficiënt mogelijk te werken, bijvoorbeeld door schepen gegroepeerd door de sluizen te laten varen. Momenteel is het echter zo droog, dat deze maatregelen niet volstaan. Daarom plaatste De Vlaamse Waterweg naast de vaste pompinstallaties aan de sluizencomplexen op het Albertkanaal in Olen, Ham, Hasselt en Diepenbeek extra mobiele pompen bij de sluizen van Wijnegem en Genk die water terugpompen naar het stroomopwaarts gelegen deel van het kanaal.

Aan het andere uiteinde van het Albertkanaal ligt de haven van Antwerpen. Die dokken zijn helaas geen onuitputtelijke bron van water waarmee de schaarste van het Albertkanaal kan opgevuld worden. Ook voor de haven van Antwerpen is het namelijk essentieel dat er voldoende water in de dokken en het Albertkanaal blijft stromen, zodat scheepvaart kan blijven functioneren en de industrie blijft draaien.

Daarom besloten De Vlaamse Waterweg en Port of Antwerp-Bruges om ook vier tijdelijke pompen te plaatsen aan de Berendrechtsluis, die indien nodig extra water van de Schelde naar de dokken overpompen. Samen kunnen die pompen 4 m³ Scheldewater per seconde in de dokken pompen. Omgerekend is dat ongeveer één Olympisch zwembad per 11 minuten. "We verwachten dat deze installatie nog zeker tot eind september 2022 zal nodig zijn."

 
Publicatiedatum: