Kenia

Oponthoud in de haven van Mombasa door verkiezingen

De uitslag van de Keniaanse presidentsverkiezingen van 9 augustus is nog steeds niet bekend. De twee kandidaten William Ruto, de huidige vicepresident, en Roula Odinga, lid van de oppositie, liggen nek-aan-nek. Verschillende mediakanalen publiceren cijfers op basis van eigen berekeningen.

De kiescommissie IEBC (Independent Electoral and Boundaries Commission) gaf vorige week vrijdagmorgen aan dat Ruto voorop lag met 51,7% van de stemmen tegenover Odinga met 47,7%. Op de middag werden de cijfers aangepast tot 52,5% voor Ruto en 46,9% voor Odinga.

Een bron in Kenia vertelde FreshPlaza dat alle media uit de telcentra worden gehouden en dat er behoorlijk zware militaire aanwezigheid op de wegen is.

De winnende kandidaat moet 50% van de stemmen plus één halen en minstens een kwart van de stemmen in 24 van de 47 districten van Kenia.

Vertrekkend president Uhru Kenyatta steunt na zijn termijn van twee jaar Odinga als kandidaat.

Als er geen duidelijke winnaar is, moet er binnen 90 dagen een nieuwe verkiezing plaatsvinden.

Toen de eerste resultaten binnenkwamen, was er angst voor een herhaling van het geweld dat bij eerdere verkiezingen uitbrak toen de media verschillende cijfers meldden.

De geschatte opkomst was met 60% beduidend lager dan de 80% in 2017. Er wordt gezegd dat Kenianen genoeg hebben van de stijgende prijzen en de corruptie binnen de overheid.

Vrijdag gaf Jomo Kenyatta International Airport (JKIA) de volgende verklaring:

Vanwege de aanstaande aankondiging van de resultaten van de algemene verkiezingen van 2022 werken we met een strikte 'Veiligheid eerst'-aanpak en nemen we relevante voorzorgsmaatregelen om de veiligheid van onze medewerkers, klanten en netwerk te waarborgen.

Als gevolg hiervan delen we mede dat de JKIA Service Points om 16.00 uur zullen sluiten.

Gevolgen voor de export
Een exporteur vertelde FreshPlaza dat ze momenteel enige verstoring ondervinden van de operationele activiteiten in de haven van Mombasa als gevolg van het lopende verkiezingsproces. 

Zeevracht
"Binnen de Keniaanse Havenautoriteit (KPA) hebben we een gebrek aan ploegen om door te gaan met de normale losoperaties, vooral in de conventionele terminals. Daardoor loopt het lossen van sommige schepen vertraging op. Wegens een aanzienlijk tekort aan kwaliteitscontroleurs van het KEBS (Kenya Bureau of Standards), lopen ook de inklaring en de uiteindelijke levering achter op schema. Onze teams staan klaar en blijven in contact met de bevoegde overheidsinstanties, die de situatie actief opvolgen. We zullen ook verdere updates over de situatie blijven geven." 

Luchtvracht - JKIA
"Het is relatief rustig op JKIA, maar er zijn aanzienlijk minder ambtenaren aanwezig dan normaal en daarom verwachten we enige vertragingen wat de controles en het vrijgeven van de goederen betreft. Het team blijft volledig gefocust om te zorgen voor een tijdige inklaring van de zendingen. Verdere updates volgen nog."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven