Oorlog heeft grote invloed op Oekraïense appelseizoen

"Ik verwacht dat het aantal exporteurs zal afnemen"

Nu de oorlog in Oekraïne nog volop woedt, is het geen verrassing dat het nieuwe appelseizoen de Oekraïense telers en exporteurs voor heel wat uitdagingen zal stellen. Volgens Volodymyr Gurzhiy zullen ze de problemen van het komende seizoen toch het hoofd kunnen bieden: "Het seizoen 2022-2023 zal zeer moeilijk worden voor Oekraïense telers en exporteurs, aangezien de oorlog aan de standaardlijst van problemen is toegevoegd. Ons bedrijf, USPA Fruit, dat appels exporteert naar meer dan 40 landen, was gedwongen om nieuwe bevoorradingsketens op te bouwen via Europese havens, te experimenteren en, risico's te nemen. In de zes maanden dat de oorlog al duurt zijn we erin geslaagd om het systeem opnieuw op te bouwen. Aangezien we nu een vrij positieve ervaring hebben met export tijdens oorlogstijd, zijn we er zeker van dat er in het komende seizoen appels uit Oekraïne zullen worden geëxporteerd. Natuurlijk zijn er veel moeilijkheden, maar we zullen het wel redden."

Er zal een duidelijk verschil zijn tussen hoe kleinere en grotere bedrijven het seizoen aanpakken, legt Gurzhiy uit. "Ik verwacht dat het aantal exporteurs zal afnemen, omdat niet iedereen in deze nieuwe omstandigheden over voldoende middelen zal beschikken. Kleine exporteurs zullen gedwongen zijn om hevig te concurreren met Europese leveranciers, omdat Europa, met name het VK en andere westelijke en noordelijke EU-landen, voor hen bijna de enige afzetmarkt zal blijven. Grotere, professionele exporteurs zullen zich genoodzaakt zien gevestigde verkoopkanalen in stand te houden binnen alle markten, met inbegrip van landen in het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Afrika."

Ondanks de aanhoudende oorlog hebben de meeste appelproducenten hun activiteiten niet teruggeschroefd, wat tot solide volumes zou moeten leiden: "Het totale productievolume in het nieuwe seizoen belooft een goede oogst, hoewel sommige kleine telers zich genoodzaakt hebben gezien hun beschermingsprogramma's terug te schroeven. Ondanks de oorlog was ik echter verrast toen ik appeltelers sprak en de meerderheid van hen de teelt helemaal niet heeft teruggeschroefd. In het algemeen verwachten wij een goed volume aan appelen van exportvariëteiten. Wij hebben dus een voldoende hoeveelheid om uit te selecteren. De belangrijkste variëteiten, zoals Royal Gala, Granny Smith, Red Delicious, Golden en Red Fuji, zullen naar verwachting in goede hoeveelheden worden geoogst."

In het algemeen heeft USPA, naast de gevaren van de oorlog, te maken gehad met veel uitdagingen om het bedrijf overeind te houden, aldus Gurzhiy. "Het teeltseizoen in het algemeen is een gekkenhuis. We hebben het niet over oorlog, persoonlijke veiligheid of veiligheid van het team en de infrastructuur. We hebben het over de uitdagingen die de Oekraïense telers dwongen om te knokken om te overleven. Niet alle telers slaagden erin om op de markt te blijven, aangezien de oostelijke en zuidelijke regio's zwaar getroffen zijn door de Russische bezetting. Een aanzienlijk tekort aan brandstof en een aanzienlijke stijging van de prijzen daarvan, een sterke devaluatie van de munt, als gevolg van de prijsstijging van alle landbouwchemicaliën, een vermindering van de financieringsmogelijkheden, een bevriezing van het btw-terugbetalingsprogramma voor exporteurs; dit alles heeft geleid tot fundamentele problemen, waardoor de teeltkosten flink zijn gestegen. Daarom kan men geen goedkope appels uit Oekraïne verwachten."

"Zeker, de oorlog heeft ons bedrijf getroffen. Ondanks het feit dat wij sinds het begin van de oorlog elke maand konden blijven exporteren, hebben we sinds het begin van het jaar nog steeds geen btw-teruggave ontvangen. Deze maakt 20 procent van de financiering van ons bedrijf uit. De rente op leningen is gestegen, maar naar Europese maatstaven waren deze al hoog. De munt devalueerde aanzienlijk. De ontwikkeling van nieuwe bevoorradingsketens vergde weer extra kosten. Verpakkingsmateriaal deed de totale kosten ook flink stijgen. Een retailer uit Wit-Rusland heeft ons een groot bedrag betaald voor de appels die voor de oorlog werden geleverd. Acht containers met appels, die zich in de haven van Pivdenny bevonden toen de oorlog begon, werden in beslag genomen voor de behoeften van het Oekraïense leger."

Rekening houdend met al deze problemen heeft USPA alles gedaan wat nodig was om zichzelf te positioneren voor het komende seizoen, legt Gurzhiy uit: "Het is duidelijk dat al deze dingen ons bedrijf hebben beïnvloed. We zijn er echter in geslaagd om een risicobeheersingsprogramma te implementeren en we staan er veel beter voor dan in februari-maart. Het resultaat van het programma: we hebben het team bij elkaar gehouden, hoewel de meeste leden gedwongen zijn om op afstand te werken, het bedrag van de vorderingen is aanzienlijk hoger dan het bedrag van de schulden, die echter nog moeten worden geïnd op de markten, al onze klanten hebben hun orders ontvangen en we hebben geen verplichtingen aan onze afnemers. We kunnen onze partners ook ontmoeten tijdens beurzen als Sial in Parijs en Fruit Attraction in Madrid dit jaar."

Hoewel de mogelijkheid bestaat dat een deel van de oogst voor de binnenlandse markt wordt gebruikt, zal USPA zich volledig richten op de export van hun appels.

"Ondanks alle negatieve gevolgen van de oorlog, zijn we goed voorbereid op het nieuwe seizoen. Het belangrijkste succes tijdens de oorlogsmaanden is de ervaring die we hebben opgedaan. We hebben tientallen containers geleverd aan verschillende regio's. De bevoorradingsketen en logistieke oplossingen zijn gereed, al onze klanten kregen hun vooraf betaalde bestellingen, geen enkele container ging verloren. Wij zijn een exportbedrijf, dus 95 procent van onze verkoop is voor de export. Wij hebben al lang een exportstrategie en zijn niet van plan om op binnenlandse verkoop over te schakelen. Alleen als we zien dat de binnenlandse markt behoefte heeft aan onze expertise, zullen we ons gaan bezighouden met de levering aan Oekraïense retailers, hoewel dit niet van grote invloed is op de exportleveringen. Als de oorlog blijft zoals hij is, zonder verdere escalatie, zullen we op efficiënte wijze appelen kunnen exporteren naar al onze markten. De Oekraïners zijn gewend om in crisisomstandigheden te werken. Onze partners zullen in seizoen 2022-2023 de best geselecteerde Oekraïense appels van USPA Fruit ontvangen. Slava Ukraini!"

Voor meer informatie:
Volodymyr Gurzhiy
USPA Fruit LLC
Cell / WhatsApp / Viber: +380 50 925 57 32
v.gurzhiy@uspafruit.com 
www.uspafruit.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven