Afname watervoorraden leidt tot "structurele waterstress"

Droogte houdt aan in Marokko

Met 600 kubieke meter water per jaar per hoofd van de bevolking zit Marokko al ver onder de waterschaarstegrens van 1.700 kubieke meter per hoofd van de bevolking per jaar, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. In de jaren zestig was de beschikbaarheid van water met 2.600 kubieke meter vier keer zo groot. Een rapport van de Wereldbank over de Marokkaanse economie, dat in juli werd gepubliceerd, stelde dat de afname van de beschikbaarheid van hernieuwbare watervoorraden het land in een situatie van "structurele waterstress" bracht.

De autoriteiten hebben nu waterrantsoenering ingevoerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de lokale autoriteiten opgedragen de bevoorrading zo nodig te beperken en verbiedt het gebruik van drinkwater voor de irrigatie van groenvoorzieningen en golfterreinen. Illegale wateronttrekking uit putten, bronnen of waterwegen is eveneens verboden.

Op langere termijn wil de regering tegen 2030 20 zeewaterontziltings-installaties bouwen, die in een groot deel van de behoeften van het land moeten voorzien.

"We bevinden ons eerder in crisisbeheer dan in geanticipeerd risicobeheer," zei watervoorraadexpert Mohamed Jalil, die eraan toevoegde dat het "ook nog eens moeilijk is om de maatregelen van de autoriteiten effectief te controleren."

Bron: english.alaraby.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven