Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Mago, specialist in zacht- en exotisch fruit

Het nog jonge bedrijf Mago te Wuustwezel, dat nog slechts 5 jaar bestaat, breidt zijn zaken successievelijk uit. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in zachtfruit, exotisch fruit en verse kruiden, alsmede in geïmporteerde groenten uit tropische landen. De heer Maes:
"Het afgelopen jaar hebben wij onze producten via advertenties, folders en recepten goed gepromoot, waardoor de omzet van sommige producten zich kon verdrievoudigen."

Het hele jaar door heeft Mago blauwe bessen in zijn assortiment. Deze vrucht koopt hij zowel in Nederland en België, als in Chili, Australië en Nieuw-Zeeland. "Wij zijn de enige in België die zo sterk in bessen en ander zachtfruit gespecialiseerd zijn. Dit jaar [1988] was de blauwe bes door de toenemende vraag erg duur. Prijstechnisch kan de Chileense bes beter meekomen dan de Nieuw-Zeelandse. Van april tot half juni importeren we uit Florida. Daarna verhandelen we Hollandse en Belgische tot half september. Als dit seizoen ten einde is, krijgen we in de wintermaanden de bessen uit de landen van het Zuidelijk Halfrond. Van het zachtfruit is de blauwe bes het grootste artikel", aldus de heer Maes.

De heer Maes en zijn echtgenote

Het tweede belangrijke product in de zachtfruitsector is de rode bes. Deze wordt in Nederland en België onder gas geteeld. De productie hiervan begint half april. De laatste rode bessen heeft Mago in Utrecht gekocht. Daar zitten enkele tuinders die in staat zijn het productieproces te vertragen. "Wij zijn alleen met dit product op de markt buiten het volle grondseizoen," aldus de heer Maes. "Op dit moment tot half november zit er een gat in de markt. Vanaf half november importeren we ze weer uit het Zuidelijk Halfrond. Daarnaast importeren we frambozen, kruisbessen, witte bessen en bramen, eveneens uit andere landen. Maar de omzet hiervan is kleiner dan die van de blauwe en rode bessen."

Exotenshow op de markt te Antwerpen

De verkoop rust op drie pijlers: de grote handelsmarkt te Antwerpen, de supermarkten en export. Op de Antwerpse markt is Mago geen onbekende. Hij staat daar nu al 5 jaar en heeft zijn omzet tot op heden belangrijk kunnen vergroten. Op de Antwerpse handelsmarkt werken 5 personeelsleden. Verder neemt het grootwinkelbedrijf een steeds belangrijkere plaats in. Door het uitgeven van recepten en folders heeft Mago de omzet belangrijk kunnen vergroten. Bovendien is de export van groot belang. Hij doet zaken met vrijwel alle EG-landen, alsmede Zwitserland en de Scandinavische landen.

Bron: Primeur 7 - Jaargang 3 - 14 oktober 1988

Publicatiedatum: