Samenwerking PerfoTec en Blue Skies

Desinfectie van vers gesneden fruit door middel van ozon

PerfoTec is verheugd een nieuw innovatiepartnerschap aan te kondigen met Blue Skies voor de ontwikkeling van een nieuwe veilige en natuurlijke toepassing voor desinfectie van vers gesneden fruit door middel van actieve zuurstof (ozon) in de verpakking.

Blue Skies is op zoek naar een toepassing om micro-organismen te doden om de versheid van vers gesneden fruit te verlengen op een natuurlijke en veilige manier, zonder de kwaliteit en het uiterlijk van verpakt fruit te veranderen. PerfoTec en Blue Skies bundelen hun krachten om de ontwikkeling van deze technologie, PerfoTec O3Control genaamd, af te ronden. Deze technologie voegt op een veilige manier een specifieke dosis ozon toe aan de topseal verpakkingen om bacteriën, gist en schimmelsporen te doden en tegelijkertijd de beschermende atmosfeer te optimaliseren. Sinds 2004 heeft PerfoTec verschillende praktische hulpmiddelen ontwikkeld om de versheid van Fresh Produce te verlengen, en de ontwikkeling van deze nieuwe technologie past goed binnen de missie van PerfoTec. Zowel PerfoTec als Blue Skies streven ernaar om deze nieuwe technologie in 2022/23 af te ronden voor validatie en optimalisatie in een echte productieomgeving.

PerfoTec's missie is om de verspilling van verse groenten, fruit en bloemen tegen te gaan door de best mogelijke beschermende atmosfeer in de verpakking aan te brengen. Dit in Nederland gevestigde post-harvest bedrijf is wereldleider op dit gebied, en werkt samen met vele bedrijven en klanten over de hele wereld om de versheid van hun producten te verbeteren. Samen met de kwaliteitsteams van de klant creëert PerfoTec de optimale oplossing voor de verpakking van verse producten op een natuurlijke manier. Wanneer de ideale atmosfeer in de verpakking wordt bereikt, zal de versheid tot het maximum worden verlengd, zowel voor retail- als bulkverpakkingen. De technologie van PerfoTec kan geïntegreerd worden in elke nieuwe of bestaande verpakkingslijn, van topseal verpakkingsmachines, verticale verpakkingsmachines tot flowpack machines.

Blue Skies, opgericht in 1997, is een wereldleider in vers gesneden fruit, en, "kijkt naar het toevoegen van waarde bij de bron". Dit betekent dat Blue Skies het eindproduct produceert waar het fruit wordt geteeld. De aanpak is eenvoudig: het fruit wordt pas geoogst wanneer het volledig rijp is, gesneden wanneer het van nature rijp is en vers van de oogst geleverd. Blue Skies werkt op twee gebieden samen met PerfoTec: het ene is de verlenging van de levensduur voor fruit dat zij opslaan in hun fabrieken in Afrika en het andere is de verlenging van de levensduur voor afgewerkte bereide fruitproducten die zij naar Europese retailers sturen. Beide gebieden zijn van cruciaal belang om voedselverspilling tegen te gaan en de voedselproductie en -distributie duurzamer te maken. Blue Skies kan het fruit dat zij in hun fabriek in Ghana gebruiken, langer bewaren door de gasconcentraties slim te manipuleren, waardoor zij minder fruit naar hun composteerplaats hoeft te sturen voordat het wordt verwerkt. Bovendien vergroot deze aanpak de hoeveelheden die Blue Skies uit West-Afrikaanse bronnen kan gebruiken, zodat ze geen duur fruit uit Brazilië en Zuid-Afrika hoeven te importeren die er lang over doen om Ghana te bereiken en bij verwerking lagere opbrengstcijfers hebben.

"Deze nieuwe technologie kan een spelbreker worden voor de sector vers fruit, in eerste instantie voor het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika. De samenwerking tussen onze twee bedrijven is een mooie kans en we zijn verheugd om samen te werken met Blue Skies, een bedrijf dat nauw aansluit bij onze eigen ambitie om wetenschappelijk onderbouwde oplossingen voor de verlenging van de houdbaarheid op de markt te brengen," aldus Bas Groeneweg, oprichter en CEO van PerfoTec.

Hugh Pile, CEO van Blue Skies: "Het gebruik van ozon als ontsmettingsmiddel voor eindproducten kan de voedselveiligheid verbeteren en de tijd verlengen dat het product visueel aanvaardbaar blijft voor de consument, waardoor de verspilling op de plaats van verkoop wordt verminderd. Dit is al lang een heilige graal in onze sector en PerfoTec heeft een systeem ontwikkeld dat dit gebruik van ozongas in een woongebied mogelijk maakt."

Zodra de nieuwe PerfoTec-technologie met succes binnen Blue Skies operationeel zal zijn, zullen andere klanten na een initiële optimalisatieperiode worden verwelkomd, zodat ook zij van de voordelen kunnen profiteren.

Voor meer informatie:
Bas Groeneweg
PerfoTec
Klompenmakersweg 16
3449 JB Woerden
+31 (0)297 25 55 54
info@perfotec.com
www.perfotec.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven