Prijs Colombiaanse exportbananen -11% in maart 2022

De bananenprijs in Colombia blijft onder druk staan. Gegevens van de Nationale Dienst voor Statistiek (Dane) laten zien dat de exportprijs in maart 2022 met 11% was gedaald. De sector blijkt dus terecht bezorgd door de prijsdaling die ze al enige tijd aankaart bij de buitenlandse supermarkten.

"Helaas blijft de prijs op de internationale markt dalen, ten eerste omdat de markt niet de inspanning erkent die nodig is om een banaan te telen volgens ecologische en sociale normen en met oog voor arbeidsduurzaamheid, ten tweede omdat de markt ook fruit aankoopt dat niet dezelfde hoge standaarden als de onze haalt en ten derde wegens een overaanbod op de internationale markt als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne", zegt Emerson Aguirre Medina, voorzitter van de Vereniging van Bananentelers van Colombia (Augura).

Hoewel de bananenexport in 2021 een groei van 10,4% kende met verladingen voor een totaal van 2.234.555 ton, is de sector er niet in geslaagd om de internationale markt een eerlijke prijs voor het fruit te laten betalen. De importeurs lijken zich niet bewust van de hoge kwaliteitseisen en certificeringen die worden opgelegd aan de Colombiaanse bananen en van de enorme schok die de sector ervoer met de komst van de pandemie en de recente oorlog tussen Rusland en Oekraïne, waardoor meststoffen en grondstoffen voor de teelt en verpakking van bananen duurder werden.

Volgens gegevens en een analyse van het Duitse ontwikkelingsagentschap GIZ kost het produceren van een karton Colombiaanse bananen gemiddeld $ 7,80, een prijs die nog geen rekening houdt met postpandemische effecten, zoals de stijgingen van de kosten van grondstoffen en transport over zee. Volgens gegevens van de telersverenigingen noteerde de prijs van Colombiaanse bananen in 2021 gemiddeld $ 8,75 per karton van 20 kilo, in 2020 gemiddeld $ 8,15 en in 2019 gemiddeld $ 8,54.

"De kostenstijgingen worden dus niet tegemoetgekomen door een toename van de verkoopprijs. Niet alleen door de inflatie, maar door ook de uitdagingen in het maritieme transport, ons enige vervoermiddel, is de situatie voor de Colombiaanse tuinbouw heel gecompliceerd. Net zoals de prijs van Europees fruit wordt bijgesteld, vragen wij dat ook voor ons product. Laat er een eind gemaakt worden aan de discriminatie en aan het benutten van de banaan als lokmiddel in de supermarkten", vraagt de voorzitter van Augura.

Bron: larepublica.co


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven