Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Zeeuwse Internationale Handelsmaatschappij, Oudelande

De Zeeuwse Internationale Handelsmaatschappij te Oudelande heeft dit jaar een geheel nieuwe mobiele aardappelsorteerder in gebruik genomen. De heren Goense en van Hootegem hebben van deze investering geen spijt. In vroegere jaren werden alle aardappelen op de boerderij gesorteerd. Dit gebeurt nog in sommige streken van het land, vooral in het noorden. Daar worden zowel poot- als consumptieaardappelen op de boerderij gesorteerd. In het zuiden is het vanwege de grote kwantums die de boeren telen onmogelijk en erg arbeidsintensief om op de boerderij nog te sorteren.

Door de geheel nieuwe opzet doorbreekt de Z.I.H. de in onbruik geraakte methode van sorteren op de boerderij. De grondslag van hun filosofie berust hoofdzakelijk op twee gedachten. In de eerste plaats worden onnodige transportkosten vermeden. Dit is het vervoer van de boerderij naar de sorteerinrichting. Voorts sorteert de boer zelf, eventueel in combinatie met zijn collega's, waardoor de sorteerkosten hem nu ten goede komen. Op grond van de huidige cijfers krijgt de boer nu gemiddeld duizend gulden per ha meer.

De heer van Hootegem in de mobiele sorteerder

Uitgaande van deze grondgedachten zocht de Z.I.H. het in de capaciteit, want de boeren in het zuiden voelen er weinig voor om wekenlang aan de sorteerband te staan en bovendien willen de klanten dit ook niet. Zodoende koos men voor een machine die een capaciteit van 25 ton per uur heeft.

De boer staat nu zelf aan de sorteerband en is zodoende verantwoordelijk voor het afgeleverde product. De heer van Hootegem: "Nu de boer zelf aan de leesband staat wordt hij op de kwaliteit van zijn eigen product gedrukt. Hij zal nu zijn aardappelen in de toekomst beter gaan verzorgen tijdens de teelt. Wordt er een partij afgekeurd omdat er te veel tarra in het afgeleverde product zit dan is de boer hiervoor zelf aansprakelijk."

Bron: Primeur 3/4 - Jaargang 3 - 26 augustus 1988

Publicatiedatum: