Uit de oude doos: Bas Rijk gespecialiseerd in verkoop veldsgewas aardappelen

"Op een klomp en een schoen", zoals hij zelf zegt, begon de toen 25-jarige Bastiaan Rijk in 1955 in Zeeuwsch-Vlaanderen met de aan- en verkoop van zogenaamde veldgewas aardappelen. Daarbij gaat het om aardappelen die zo van het land zonder gesorteerd of verpakt te zijn, doorverkocht worden. "Er zijn niet veel bedrijven die op deze manier in aardappelen handelen", zegt Bas Rijk. Met zijn specialiteit blijkt hij in de roos te hebben geschoten, want in de loop der jaren breidden de zaken, waaronder veel op commissiebasis, zich zo snel uit, dat verscheidene malen naar een grotere huisvesting moest worden omgezien.

In 1959 bouwde de heer Rijk naast zijn woning een koelhuis voor maximaal 850 ton. Acht jaar later verhuisde hij naar een heel wat groter pand in Kloosterzande met een opslagcapaciteit van 3500 ton. Sinds 1976 - het familiebedrijf was intussen een B.V. geworden - is de groothandel gevestigd in een modern uitgerust gebouw in Kloosterzande. Daarin beschikt de firma over een keurig ingericht kantoor, mechanische koeling en een Zephyr diepvriesinstallatie met een capaciteit van 450 ton, alsmede opslagruimte voor machines en ander materiaal.

Het bedrijf heeft een eigen weegbrug

"Wij hebben onze omzet nog elk jaar met ongeveer 10% kunnen vergoten", aldus Bas Rijk. "Bijna al onze aardappelen kopen we rechtstreeks van boeren in Zeeuwsch-Vlaanderen. Voor 99% zijn dat Bintjes. Alle aardappelen worden direct na het rooien opgeladen, getarreerd en naar ons bedrijf vervoerd waar de ladingen nauwkeurig worden gewogen."

De heer B. Rijk voor zijn bedrijfspand

De heer Rijk heeft acht vaste medewerkers in dienst. Naast de aardappelhandel verzorgt het bedrijf ook de ontvangst en opslag van granen en peulvruchten voor de Agrarische Unie Vulcaan te Veghel en levert de kunstmest aan de boeren. De Rijk tenslotte: "Onze kracht is dat we het hele jaar door aardappelen kopen en verkopen. We contracteren wat vooruit, zijn vrij veel in de daghandel actief, maar zijn altijd aan de markt en daardoor steeds goed geïnformeerd over prijzen en kwantums."

Bron: Primeur 3/4 - Jaargang 3 - 26 augustus 1988


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven