Aanhoudende droogte maakt telers inventief in zoektocht oplossingen

Update droogte: "Om deze droogte te lijf te gaan, moet het wekenlang gestaag gaan regenen"

Zeeuwse telers zuchten onder de aanhoudende droogte. Vergeeld loof op de uienvelden doet het ergste vrezen voor de uienoogst. Dit schrijft het Reformatorisch Dagblad. Zelfs als er snel een stortbui komt, is de oogst op percelen die niet beregend zijn toch grotendeels mislukt, zeggen telers en de handel.

Onderwijl liggen de aardappelvelden van teler Willen in 't Anker er wel florissant bij. Ondanks de aanhoudende, extreme droogte beschikt In 't Anker over voldoende schoon water om de 85 hectare te beregenen. Sinds dit voorjaar doet hij, samen met tien andere agrariërs uit de omgeving mee aan een proef waaraan ook landbouworganisatie ZLTO meewerkt. Dat komt van de nabijgelegen fruit- en groenteverwerker Coroos in Kapelle, zo schrijft Omroep Zeeland. "We hebben al twee keer gebruik gemaakt van het restwater", zegt hij. "De eerste keer 4.500 kubieke meter en de tweede keer vijfduizend kuub." 

Teler Sander de Visser is erg blij met het water dat hij kan tappen uit het zoetwaterbassin van Jos Westerbeke uit Serooskerke om zijn groeiende bloemkolen nat te houden. Zo meldt Omroep Zeeland in een reportage. Eigenaar Westerbeke van camping Olmenveld begon een jaar geleden met de bouw van het zoetwaterbassin en deze is nu bijna helemaal klaar. En met deze droogte komt dat heel goed uit, maar er is nog genoeg om zes boeren te voorzien van water op het land. 

"Om deze droogte te lijf te gaan, moet het wekenlang gestaag gaan regenen" 
Rico Schröder, metereoloog bij Weeronline, gaat in het kader van ANP Expert Support in op de aanhoudende droogte en stelt dat dat deze weken zo'n 4 mm vocht per dag verdampt uit de bodem:

"Het gemiddelde neerslagtekort is inmiddels opgelopen naar 248 mm. De verwachting is dat dit tekort over een week 273 mm bedraagt. Vooral de hoge temperaturen en de vele uren zonneschijn zijn verantwoordelijk voor de huidige droogte. Dit alles in combinatie met het uitblijven van significante neerslag.

In het overgrote deel van het land is deze maand nog bijna geen regen gevallen. Slechts hier en daar is een paar millimeter gevallen. De laatste significante neerslag in een deel van het land viel op 4 augustus. In het zuidoosten viel 10 tot lokaal 14 millimeter. Dit is echter een druppel op de gloeiende plaat, want doordat er sindsdien geen regen meer is gevallen en de zon volop schijnt, verdampt dagelijks veel neerslag.

De hoeveelheid zonneschijn en de temperatuur bepalen hoeveel vocht uit de bodem verdampt. Bij warm en zonnig weer verdampen planten meer vocht en ook de bodem zelf droogt dan sneller uit. Deze weken verdampte door de combinatie van zonnig en zeer warm weer zo’n 4 mm per dag.

De verwachting is dat het gemiddelde neerslagtekort over een week met 25 mm is toegenomen. Na het weekend neemt de kans op een enkele regen- of onweersbui weliswaar toe, maar deze buien zullen een druppel op een gloeiende plaat zijn. Het blijft ook volgende week warm en ook de zon blijft van de partij. Om de droogte te lijf te gaan, moet het wekenlang gestaag regenen. Plensbuien zullen de droogte niet oplossen, want de kurkdroge grond neemt moeilijk water op. De regen zal dan direct het riool inspoelen in plaats van in de droge grond.

Zeer zonnig jaar
Augustus is ook al een zonnige maand. Gemiddeld over het land heeft de zon deze maand al 100 uur geschenen en ook de komende dagen maakt de zon overuren. Mogelijk wordt augustus de zesde maand op rij met gemiddeld over het land meer dan 200 zonuren. Sinds 1 januari heeft de zon al 1.543 uur geschenen en het is dan ook niet eerder zo zonnig geweest in een jaar tot 10 augustus. In de zonnige jaren 2020, 2018 en 2003, de jaren met tot en met 31 december meer dan 2.000 zonuren, scheen de zon tot 10 augustus ongeveer 1.460 uur. We zijn dan ook op koers voor een recordzonnig jaar."

Geen extra landelijke maatregelen
Ondanks de tropische temperaturen van de komende dagen zijn er voorlopig landelijk geen extra maatregelen nodig tegen de droogte. Dat is de uitkomst van overleg gisteren door het nationale Managementteam Watertekorten (MTW). Regionaal kunnen er wel aanvullende maatregelen worden genomen, zo bericht NOS.

Ondanks die vooruitzichten is het huidige maatregelpakket volgens het MTW afdoende. "Het wordt de komende dagen heet, maar vanaf maandag is er weer meer kans op buien", verduidelijkt een woordvoerder. De situatie is nog niet extreem genoeg voor nieuwe maatregelen, die ingrijpende gevolgen of bijeffecten kunnen hebben.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven