Hans Maagendans, Banafood Services GmbH:

"Goede spotmarkt bananen uniek voor de zomer"

Tholen - Waar de bananenmarkt traditiegetrouw in de zomermaanden een dipje vertoont, blijft de markt dit jaar opvallend goed op niveau. "De prijzen die we nu voor de groene bananen zien hebben we in jaren niet meegemaakt", constateert Hans Maagendans van Banafood Services GmbH uit het Duitse Straelen.

"In Ecuador zijn de groeiomstandigheden momenteel niet goed. Een gemiddelde temperatuur van 22 graden is te laag voor de bananenteelt. Dat zorgt voor een aanvoer die wel 25% lager ligt dan we gewend zijn in deze aantrekkende spotmarkt", vervolgt de bananenrijper.

"Ecuador had traditioneel altijd veel afzet in Oost-Europa, waaronder Rusland en Oekraïne. Door de oorlog is die afzet voor een groot deel weggevallen. Je zag in het voorjaar dat de spotmarkt dan ook op een  aanzienlijk lager niveau lag, maar die situatie is nu door de lagere productie helemaal omgedraaid", constateert Hans.

De verkoop van bananen richting de Nederlandse supermarkten is volgens Hans weer terug op het pré Corona-niveau. "De afgelopen twee jaar bleven veel mensen thuis in de zomervakantie en dat kwam de bananenverkoop ten goede, toen lag de verkoop wel 10-15% hoger. Nu zijn veel mensen weer naar het buitenland op vakantie en zitten we weer terug op het normale niveau."

De prijzen van de bananen zijn in de meeste supermarkten dit jaar 'stilletjes' met zo'n tien cent per kilo omhoog gekropen. "Tegelijkertijd blijven bananen een relatief goedkoop item in het schap. Door het extreem droge weer zijn andere fruitsoorten juist aan de hoge kant, dus dat komt de bananenafzet vaak weer ten goede."

Voor meer informatie:
Hans Maagendans
Banafood Services GmbH
Carl-Kühne Straße 7
47638 Straelen, Duitsland
hans@banafood.eu     
www.banafood.eu 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven