Chris Poelen (Groentenhof Poelen): "Pompoenenteelt is niet moeilijk, maar wel heel veel werk"

Pompoenenseizoen opgestart met gemiddelde oogst

Tholen - Bij Groentenhof Poelen in Groesbeek is het Hollandse pompoenenseizoen weer van start gegaan. Volgens eigenaar Chris Poelen is de vraag boven verwachting. "De afgelopen weken worden we al opgebeld of we ze kunnen leveren. Eerlijk gezegd sta ik daar wel van te kijken, zeker nu het zo heet is."

"We verwachten dit jaar een gemiddelde oogst. De maatvoering is wel een stuk fijner dan vorig jaar, toen de pompoenen explosief waren gegroeid. Toen zorgde een overschot op de markt voor een tegenvallend jaar. Dit jaar is het areaal volgens de CBS-cijfers dan ook wat afgenomen", vertelt de teler die zelf een goede 40 hectare aan pompoenen heeft staan.

Poelen specialiseert zich al ruim twintig jaar volledig op de pompoenenteelt en heeft vandaag de dag zo'n vijftien eetbare pompoensoorten staan. Ook verkoopt hij nog altijd pompoenen voor de sier. "De consument raakt steeds meer bekend met de pompoenen. Vroeger was het vooral de Hokkaido pompoen wat de klok sloeg, maar tegenwoordig is er steeds meer vraag naar andere types, zoals de Kabocha pompoen, de Butternut en de muskaatpompoen."

De afzet verzorgt Poelen volledig in eigen beheer. "Iedereen die mijn pompoenen wil hebben, mag ze kopen", lacht Chris. "We leveren aan supermarkten, groothandels en exporteurs, maar verkopen ook in onze eigen pompoenwinkel. Ook hebben we Duitse klanten, maar dat zien we eigenlijk niet als export, omdat we vlakbij de Duitse grens zitten."

Het oogstseizoen gaat nu van start, de verwerking en verkoop duurt bij Groentenhof Poelen traditiegetrouw tot januari. De pompoenenteelt typeert Chris als niet moeilijk, maar wel heel veel werk. Om die reden investeert hij volop in de mechanisatie van oogst en onkruidbestrijding. Ook de vraag naar voorgesneden pompoenen neemt toe. Voor Poelen is het nog geen aanleiding om zelf pompoenen te gaan snijden. "Dat is toch een andere tak van sport en wij willen juist naar minder handjes toe, maar zeg nooit, nooit."

Voor meer informatie:
Chris Poelen
Groentenhof Poelen
Derdebaan 12
6561 KH Groesbeek
+31 (0)6 273 37 133
info@groentenhofpoelen.nl 
www.groentenhofpoelen.nl   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven