Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ava-Asaja (Spanje)

Spaanse telersvereniging op achterste benen na onderschepping Zuid-Afrikaans citrus met CBS en Afrikaanse fruitmot

De Spaanse telersvereniging Ava-Asaja uit haar bezorgdheid over de eerste onderscheppingen op Europese bodem van citrus uit het zuidelijk halfrond in dit nieuwe seizoen.  Het directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid van de Europese Commissie heeft in de maand juli in totaal zeven plagen en ziekten geconstateerd bij de import van Zuid-Afrikaans citrus: vijf ladingen waren besmet met CBS (twee van mandarijnen en drie van sinaasappelen) en in twee ladingen was Afrikaanse fruitmot aanwezig (één van mandarijnen en één van sinaasappelen). Daarnaast was er nog een onderschepping van Californische trips (Frankliniella occidentalis) in een zending aubergines uit Zuid-Afrika.

Ava-Asaja herinnert eraan dat de EU vereist dat Zuid-Afrikaanse sinaasappelen sinds 14 juli een koudebehandeling ondergaan, juist om de introductie van Afrikaanse fruitmot te voorkomen. "Als blijkt dat bovengenoemde detectie na die datum heeft plaatsgevonden, zullen we Brussel vragen om de vereisten aan te scherpen om volledige fytosanitaire veiligheid te garanderen, geheel volgens de wetenschappelijke aanbevelingen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA)."

"Bovendien toont het feit dat de EU Afrikaanse fruitmot in een lading Zuid-Afrikaanse mandarijnen heeft aangetroffen eens te meer aan dat koudebehandeling ook bij mandarijnen nodig is, en niet alleen bij sinaasappelen", benadrukt de organisatie. De voorzitter van Ava-Asaja, Cristóbal Aguado, roept Brussel op af te stappen van een opportunistisch beleid, dat "schaamteloos de commerciële belangen van enkele lidstaten, zoals Nederland, boven de legitieme verdediging van de tuinbouw, de voedselsoevereiniteit, het milieu en de democratie in heel Europa stelt."

"Als wetenschappers en de feiten aantonen dat mandarijnen hetzelfde risico lopen om Afrikaanse fruitmot te introduceren en te verspreiden, is de logica zoek als politici blijven weigeren de koudebehandeling toe te passen die al geldt voor sinaasappelen."

Bron: avaasaja.org

Publicatiedatum: