Spanje: Oogstraming appel -23% en peer -17%

Onlangs meldde de Spaanse koepelorganisatie Cooperativas Agro-alimentarias dat als gevolg van de regen en de hagel in het voorjaar de appeloogst in Spanje naar verwachting met 23% zal dalen en de perenoogst met 17%.

In Europa en het VK zal de appelopbrengst volgens de ramingen gepresenteerd op Prognosfruit 2022 vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar, terwijl de perenteelt zich zal herstellen van de krimp van vorig seizoen.

"De prognose voor de Europese appeloogst ligt op 12.167.887 ton, 1% meer dan vorig jaar en 9% meer dan het gemiddelde van de voorbije drie seizoenen. Golden Delicious zal naar verwachting 5% prijsgeven (oogst van 2,06 miljoen ton) en Idared 10%, terwijl Gala met 2% zal groeien (1,61 miljoen ton) en Red Delicious met 3% (697.108 ton). Als gevolg van rassendiversificatie worden ook stijgingen verwacht voor onder meer Cripps Pink, Elstar, Pinova, Red Jonaprince en andere nieuwe clubrassen."

"Spanje, maar ook Hongarije en Portugal, vallen buiten de algemene Europese trend. De appeloogst stevent af op 430.944 ton en zal 16% onder het gemiddelde van de voorbije drie seizoenen liggen. De Golden groep blijft de belangrijkste rassen leveren, 43% van het totaal, gevolgd door de Gala’s met 20% van het totaal."

"Wat peer betreft, wordt verwacht dat de oogst in 2022 in Europa en het VK met 20% zal toenemen in vergelijking met vorig jaar – toen evenwel een laagterecord werd bereikt – en met 5% vergeleken met het driejarig gemiddelde tot een totaal van 2.077.000 ton. Deze belangrijke stijging is voornamelijk te danken aan het herstel in Italië en Frankrijk tot een oogst van respectievelijk 473.690 ton en 137.000 ton. De oogst van Conference-peer, het grootste ras in volume, zal naar verwachting met 7% toenemen tot 934.532 ton, terwijl Williams, de op een na belangrijkste peer, met 69% tot 237.009 ton zal stijgen."

"Ook in dit geval volgt Spanje – net als Portugal – een omgekeerde trend met een oogstdaling van 17%, zowel vergeleken met vorig jaar als met het driejarig gemiddelde. De perenopbrengst in Spanje wordt geraamd op 255.611 ton."

"In de Ebro-vallei is zowel de appel- als de perenteelt aanzienlijk getroffen door voorjaarsvorst, wat de kwaliteit en maatvoering zal beïnvloeden. En de hoge zomertemperaturen kunnen zonnebrand veroorzaken aan de schil, vooral bij peer."

"In de regio Murcia zorgden de regens in maart en april voor problemen met de bestuiving en vruchtzetting, wat ook zal leiden tot een aanzienlijk oogstverlies in vergelijking met vorig seizoen. Een groot deel van de perenpercelen werd in april ook geteisterd door een forse hagelbui, waardoor een bepaald percentage van de oogst niet geschikt zal zijn voor de markt."

Bron: agro-alimentarias.coop


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven