Petrik & Sahin uit Wenen

"Turks dragonfruit promoten"

De teelt en export van dragonfruit ontwikkelt zich snel in Turkije. "We hebben in de afgelopen jaren af en toe een keer een levering ontvangen, maar alleen op voorbestelling. Dit jaar hebben we het Turkse rode dragonfruit voor het eerst als vast seizoensonderdeel in ons assortiment", vertelt Baris Sahin, directeur van groothandelsonderneming Petrik & Sahin OG uit Wenen. 

Afgelopen week (week 31) werd het eerste dragonfruit uit Turkse teelt aan Oostenrijkse restauranthouders, collega's van de groothandelsmarkt en andere groothandelsklanten geleverd. De vraag is volgens Baris tot nu toe enorm geweest. "De kwaliteit van het Turkse aanbod is uitstekend, niet in de laatste plaats vanwege de kortere leveringsafstanden vergeleken bij dragonfruit van overzee uit Vietnam of Thailand."

In tegenstelling tot het niet-Europese dragonfruit wordt het Turkse fruit niet per vliegtuig ingevlogen. Ze bereiken ons per vervoer over land. Baris: "De goederen zijn dan ook aantrekkelijker geprijsd dan ingevlogen dragonfruit, het prijsverschil bedraagt ongeveer 10 euro per colli. Met het oog op duurzaamheid en milieubescherming heeft het Turkse dragonfruit natuurlijk ook een betere ecobalans, wat wederom beantwoordt aan de huidige tijdgeest." Het management van Petrik & Sahin focust zich in eerste instantie op de verkoop van het meer gangbare rode dragonfruit; de rood/witte variëteit wordt ook op voorbestelling aangeboden. "Het ligt me na aan het hart om het Turkse dragonfruit verder te promoten. Ik sluit niet uit dat we ze in de toekomst het hele jaar door aan zullen kunnen bieden."

Vijgen: verlengde transittijden maken de import moeilijker
"Ondertussen komen ook de eerste Turkse vijgen binnen," vervolgt Baris. "De prognoses wat betreft de oogst en de maten zien er alles bij elkaar goed uit. Vanwege de langere transittijden aan de Turks-Bulgaarse grens moeten we helaas langer op de eerste leveringen wachten. Maar de vraag is zeer hoog, wat niet in de laatste plaats komt door een geringe concurrentie. Er zijn weliswaar Italiaanse vijgen verkrijgbaar, maar Turkije domineert in deze tijd van het jaar", aldus Baris, die eraan toevoegt dat de eerste aanvoer van de populaire Bursa-vijgen over circa drie weken verwacht wordt.

Druiven: eerste Turkse Sultana's arriveren binnenkort
Het assortiment aan Turks fruit wordt gecompleteerd door de eerste druiven van het seizoen. "Het vroege ras Superior is al verkrijgbaar, maar volgende week verwachten we ook de eerste Sultana's, Crimson Seedless en pitloze Black Magic druiven." De oogstramingen zijn volgens de informatie van Turkse leveranciers dit jaar bijzonder goed," vertelt Baris enthousiast: "Bij Sultana, Crimson en het latere ras Red Globe zullen we zoals het er nu naar uitziet een flink groot aanbod hebben. Zwarte druiven zullen er daarentegen naar verwachting minder zijn." De concurrentie met Italiaans product is volgens Baris vrij gering. "De Italianen domineren de markt voor druiven met pit, bij de pitloze druiven staat Turkije ver bovenaan. Hierdoor heeft elk teeltland zijn bestaansrecht op de markt."

Voor meer informatie:
Baris Sahin
Petrik & Sahin OG
AT-Großmarkt Wien-Inzersdorf, Oostenrijk
Laxenburgerstraße 365 C6 69-74
+43 1 6150014  
office@sahinfruit.at     
www.sahinfruit.at        


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven