Egyptisch zoete aardappelseizoen wordt elk jaar uitdagender

Het Egyptische zoete aardappelseizoen, dat half juli op gang is gekomen, is op dit moment in volle gang. Volgens Indji El-Shahawy, senior export sales manager voor de Egyptische groente- en fruitexporteur HNTS Group, is de export steeds uitdagender geworden sinds het begin van de pandemie in 2020.

"Egypte is een van de belangrijkste exporteurs van zoete aardappelen. Het Egyptische seizoen begint half juli en duurt tot eind januari. Sinds het uitbreken van het coronavirus in 2020 is elk seizoen uitdagender dan het vorige. Vorig jaar waren de grootste uitdagingen de gestegen prijzen van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en transport, wat de activiteit bemoeilijkte voor zowel Egyptische exporteurs als buitenlandse importeurs."

Ook het huidige seizoen ontsnapt niet aan die tendens. El-Shahawy stelt dat de oorlog in Oekraïne een grote impact heeft op de Europese markt.

"2022 is een heel ander verhaal. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne treft de wereldeconomie hard. Nadat de Verenigde Staten in een recessie waren beland, waarschuwden economen dat een recessie eind dit jaar ook in Europa steeds meer mogelijk lijkt. Europa, de grootste importeur van Egyptische zoete aardappel, staat er momenteel economisch niet goed voor, wat een impact heeft op de vraag. Aan de andere kant hebben telers hun areaal gereduceerd vanwege de hoge teeltkosten op dit moment. Hierdoor is de oogst lager dan vorig jaar."

Ondanks al deze uitdagingen blijft de HNTS-groep de telers ondersteunen en is ze altijd op zoek naar nieuwe kansen op de buitenlandse markten. "De belangrijkste zoete aardappelrassen die we dit seizoen beschikbaar hebben, zijn Beauregard, Evangeline en Bellevue. Deze rassen zijn zeer succesvol in Europa en met name Nederland. We exporteren zoete aardappel en vele andere producten naar Europa, Rusland en de Golfstaten. We werken samen met verwerkingsbedrijven, merkeigenaren, hotels, cateringbedrijven, importeurs en retailgroepen. We verwachten dat de vraag gedurende het seizoen zal toenemen en we hopen dat de wereldwijde marktomstandigheden zeer binnenkort zullen verbeteren", besluit El-Shahawy. 

Voor meer informatie:
Indji El-Shahawy
HNTS Group
Tel: +20 101 800 7734 (Egypte)
sales@hntsgroup.com
www.hntsgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven