Julie Petersen, Nature Preserve:

"CO2-voetafdrukberekeningen hoeven geen hoofdpijn of budgetkiller te zijn"

"CO2-voetafdrukberekeningen hoeven geen hoofdpijn of budgetkiller te zijn. Wij maken het eenvoudig, betaalbaar en toegankelijk voor alle telers in de voedingsmiddelensector. Wij helpen telers om hun klimaatimpact in hun hele toeleveringsketen effectief, efficiënt en kostenbesparend te beheren via ons platform," zegt Julie Petersen, manager duurzaamheid en ontwikkeling bij Nature Preserve, in Kopenhagen Denemarken.

Na het uitvoeren van een pilotfase is Nature Preserve overgegaan tot volledige commercialisering van haar Climate Impact Assessment platform voor de voedingssector om de impact op klimaat en milieu te meten. Vaak ontbreekt het telers en bedrijven in de waardeketen aan ervaring, terwijl het erg duur, te tijdrovend en niet toegankelijk is om klimaatbeoordelingen uit te voeren, terwijl dit binnenkort in de EU een vereiste kan zijn om duurzaamheidsclaims te staven.

"Wij gebruiken de Environmental Footprint 3.0-methodologie, die door de Europese Commissie is goedgekeurd voor het PEF-label (Product Environmental Footprint-label). Wat we in Denemarken zien, is dat de Deense regering lokaal al aandringt op een klimaatlabel voor voeding. Dit zorgt ervoor dat organisaties en merken samen aan de slag gaan. De vraag is of het eerst een wettelijke of marktvereiste wordt. Wij helpen bedrijven om er klaar voor te zijn. Zelfs bedrijven die niet in Europa gevestigd zijn, maar hier wel producten naar exporteren, kunnen er baat bij hebben om nu te beginnen. Ons systeem stelt bedrijven in staat inzicht te krijgen in de impact in de hele toeleveringsketen. Het helpt hen verder om de impact op het klimaat te verminderen en kan bedrijven helpen op hun weg naar een zero product."

Nature Preserve werkte met producenten in heel Denemarken, Europa en verder weg waar ze een ontwikkeling zien, waarbij telers door retailers worden gevraagd om de klimaatimpact van hun producten te laten zien. "De telers, vooral in Nederland, zijn op zoek naar de Hortifootprint-methodologie, voor het berekenen van productspecifieke impactberekeningen als het gaat om producten. Wij van Nature Preserve kunnen dit ook leveren. Hoewel de meeste mensen denken dat klimaateffectrapportages een instrument zijn voor de duurzaamheidsagenda, mogen we niet vergeten dat het voor bedrijven een instrument kan zijn om inefficiënties in de toeleveringsketen te verminderen en hun nettoresultaat te verhogen."


Het Nature Preserve-team: Dr Anantha Peramuna, Julie Petersen en Dr Hansol Bae

"Supermarkten en retailers tekenen voor Science Based Targets om emissies te verminderen en kijken naar duurzamere telers. Een teler van buiten Europa kan kijken of zijn producten duurzamer zijn dan lokale Europese telers. Als consument denken we vaak dat transport de grootste impact heeft, maar dat is niet noodzakelijk zo. Een teler uit Zuid-Afrika zou bijvoorbeeld kunnen aanvoeren dat het transport van zijn producten naar Europa toch duurzamer kan zijn dan een lokaal bedrijf, maar dat moet dan wel met berekeningen onderbouwd worden," legt Petersen uit.

We hebben klanten uit Europa en Noord-Amerika. Door ons systeem te gebruiken vertellen deze bedrijven ons dat het meten van hun CO2-voetafdruk niet zo moeilijk is als ze eerst dachten en zeker niet zo duur. We vragen € 600 per product en de prijs is inclusief alle updates binnen een periode van 12 maanden," besluit Petersen.

Voor meer informatie:
Julie Petersen
Nature Preserve
+4 542 497 798 
jp@naturpreserve.co 
www.naturepreserve.co 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven