Zaterdag 3 september

Lokale klimaatkanjer in de schijnwerpers op de Nationale Aardappelrooidag

Op zaterdag 3 september vindt de tweede editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats. "Na de afgelopen editie, is de rooidag dit jaar grootser met telers verdeeld over het hele land. Zij stellen hun akkers open om jong en oud te leren over de duurzame groei en oogst van aardappelen. Bezoekers rooien gratis een zak aardappels voor thuis en kunnen meedoen aan verschillende activiteiten", zo meldt De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

NAO hoopt met deze dag mensen weer dichter bij de bron van het eten op hun bord te brengen. Uit het Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NAO, blijkt dat 31% van de Nederlanders nog nooit op een boerenbedrijf is geweest, en 58% nog nooit op een aardappelboerderij. 48% kan ook geen aardappelplant herkennen. Daar moet deze leerzame dag verandering in brengen. 

Een kijkje achter de schermen
Met verschillende activiteiten krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen. De Nationale Aardappelrooidag sluit ook direct aan op de trend om meer lokaal en duurzaam te eten. Veel mensen weten niet dat de aardappel het op duurzaamheidsgebied heel goed doet: slechts 15% omschrijft de aardappel als duurzaam. Dit terwijl aardappels een relatief lage impact hebben op klimaatverandering, landgebruik en waterverbruik. Bij duurzaam koken vindt men het voornamelijk belangrijk (71%) dat producten worden geteeld in Nederland. 

Duurzame ontwikkelingen in de sector
De NAO grijpt deze dag ook aan om de aandacht te vestigen op verschillende innovaties op duurzaamheidsgebied in de sector, zoals nieuwe rassen, zuinigere machines en transport en het stimuleren van biodiversiteit. In het Pieperonderzoek vroeg de NAO ook uit wat consumenten belangrijk vinden dat boeren doen om de duurzaamheid van aardappels te bevorderen. De top 5: 1 Bestrijdingsmiddelen verminderen (66%), 2 Ontwikkelen van rassen die beter bestand zijn tegen ziektes (46%), 3 Energiezuinige trekkers en machines (40%), 4 Ontwikkelen van klimaatbestendig rassen (40%), 5 Minder water gebruiken (38%). Dick Hylkema, directeur van de NAO: "Het belangrijkste dat we met deze dag willen bereiken, is bewustzijn creëren bij de consument over de lage impact van de aardappel op het milieu, de veelzijdigheid van de aardappel in gerechten en het oer-Hollandse karakter."

Praktische informatie
De Nationale Aardappelrooidag is van 10:00 of 11:00 tot 16:00 te bezoeken. De exacte tijden en activiteiten verschillen per locatie. Toegang en aardappels rooien is gratis en er zijn locaties in Emmeloord (FL), Zwartewaal (ZH), Herkingen (ZH), Numansdorp (ZH), Zijldijk (GR), en Zevenbergen (NB).

Voor meer informatie:
www.aardappels.nl/rooidag 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven